Osmanlı' dan günümüze Kars köy adları
Names from the ottoman emprie to the present day village of Kars
  1. Tez No: 425197
  2. Yazar: GÜLSÜN ARANCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. JÜLİDE AKYÜZ ORAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Tahrir, Kars, Osmanlı, Yer adları, Tahrir, Kars, Ottoman, Region names
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeniçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 253
Özet
Tahrir Defterleri Osmanlı idari teşkilatında defter mantığıyla tutulan klasik dönem kayıtlarıdır. Tahrir defterlerinde belli bir tarihte herhangi bir bölgede yaşayan vergiye tabi erkek nüfusu, arazi türünü, zirai çeşitliliği, toprak miktarını ve vergi yükümlülük veya muafiyetlerini bulmak temel amaç olmakla birlikte bunun yanı sıra şahıs isimleri onomastik çalışmaları, yer adları onomastik çalışmaları da bu defterlerden tespit edilen önemli verilerdendir. İlkçağlardan beri önemli bir yerleşim birimi olan Kars ile ilgili yapılmış çalışmalar elbette mevcuttur. Bu anlamda Kars'ın yer adları ile ilgili çalışmamız bu kataloğa hizmet amacı gütmektedir. Kars tarihi içerisinde yapılmamış ve eksik kalan bir çalışma olarak yer adlarını çalışarak katkı sunmak hedeflenmiştir. Bu alanda Yücel Öztürk'ün 527 Numaralı Tımar İcmal Defteri'ni kullanarak hazırladığı Kars ve Küçük Ardahan sancakları adlı çalışma sadece tek bir defter kullanılarak hazırlanmış olsa da ilk olması bakımından önemlidir. Kars'ın Osmanlı Yeniçağı çok çalışılmış bir alan değildir. Özelde Kars şehri, genelde Osmanlı tarihine katkı sağlayacak olan bu çalışma aynı zamanda Kars Yeniçağı için de zengin bilgiler ihtiva etmektedir. Çalışmada Kars Sancağı ile ilgili Tahrir Defterleri ana kaynak olarak kullanılmıştır. Başbakanlık Osmanlı Arşivi'nde ve Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Arşivi'nde bulunan 5 Tahrir Defteri'nden yararlanılmıştır. Mufassal ve İcmal türünde olan bu defterlerin transkripsiyonu yapılarak Osmanlı hâkimiyeti sırasında Kars sancağına bağlı kaza ve köy isimlerinin tespit edilmesine çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Tahrir Notebooks were the classical period registers held by the Ottoman administration as normal notebooks. Main aim of the Tahrir notebooks were to detect male population of any region that were obliged to pay tax, type of the land, agricultural diversity, amount of soil and the liability or exemption of tax. Also, onomastics studies of induviduals' names, onomastics studies of the names of the lands are important data that were identified through these notebooks. Of course, studies related to Kars, which is an important settlement since ancient times, are available. In this sense, our work on the region names of Kars has been intended to serve this catalog. It was aimed to contribute to the lacking studies related to the region names of Kars as a study never conducted before. Although, Yücel Öztürk's study, named as Kars and Small Ardahan Bludgeons, was prepared with just one notebook, No. 527 Tımar İcmal Defteri, it is important in terms of being the first. The Ottoman New Era of Kars is not an area studied much. This study, which will contribute to the history of particularly Kars and in general Ottoman Empire, also contains a wealth of information for the New Era of Kars. In our thesis, Tahrir Notebooks related to Kars district were used as the main source. Five Tahrir Notebooks that take place in Prime Ministry Ottoman Archives and the General Directorate of Land Registry and Cadastre iArchives were used for the study. Making the transcription of these notebook, whose kinds were diffuse and Icmal, it was attempted to detect the names of townships and villages attached to Kars district during the Ottoman domination.