V. Nabokov'un romanlarında aşkın türleri ('Maşenka', 'Karanlıkta Kahkaha' ve 'Ada ya da Arzu' romanları örneklerinde)
Love variations in the novels of Vladimir Nabokov (In the novels 'Mary', 'Laughter in the Dark' and 'Ada or Ardor')
  1. Tez No: 425207
  2. Yazar: BİLGEN YILDIZHAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÇULPAN ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Vlademir Nabokov, Maşenka, Karanlıkta Kahkaha, Ada Ya Da Arzu, Aşk, Vlademir Nabokov, Mashenka, Camera Obscura, Ada or Ardor, Love
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kafkas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Slav Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rus Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Vladimir Nabokov, XX. yüzyıl Rus ve Amerikan edebiyatının çoğunlukla psikolojik nitelikli ve karmaşık yapıya sahip kitaplarıyla tanınan en önemli temsilcilerinden biridir. Eserlerinde ele aldığı konuların önünde gelen aşk, V. Nabokov tarafından bütün derinliği ve inceliği ile işlenmiş durumdadır. ''Maşenka'' adlı romanında yazar, Ganin isimli adamın gençliğinde yaşadığı ilk aşkın memleketine duyduğu aşk ve özleme dönüştüğünü gösterir. Devrimden kaçarak Berlin'de bir pansiyonda kalan Ganin, burada ilk aşkı olan ve meleketinde kalan Maşenka ile evlenen başka bir pansiyoner ile karşılaşır ve geride kalan hayallerini canlandırarak, sabırsızlıkla eşini bekleyen adamın yerine geçer. Dört gözle sevdiğini bekler ve bir umutla gönlü gurbetteki odasından memleketine, Rusya'ya yönelir. Fakat aklıyla geçmişe tıpkı memlekete gibi dönüşün olmadığını anlar ve ilk aşkı olan Maşenka ile görüşmekten vazgeçer. Artık Maşenka onun için ebediyen kaybettiği memleketine duyduğu özlem ve hasretten fazlası değildir. ''Karanlıkta Kahkaha'' adlı eserinde ise yazar, tutkulu bir aşkın peşinden giden evli ve çocuk sahibi bir adamın hayatının nasıl altüst olduğunu anlatır. Bu eserde Nabokov'un vermek istediği mesaj gayet açıktır: aşk ancak iki taraflı, içten ve hesapsız olduğu zaman bütün zorluklara göğüs gerebilir. Menfaate, cinselliğe dayalı ve ihanete meyilli ilişkiler hiç bir zaman mükkemel aşk kavramını karşılayamaz. ''Ada Ya Da Arzu'' adlı romanında da V. Nabokov okurun karşısına bambaşka bir aşk hikayesi ile çıkar. Ada ve Van birbirlerini ilk defa on bir, on iki yaşlarında tanıyan ve birlikte vakit geçirdikçe birbirlerine çok alışan ve âşık olan iki kuzendir. Ancak romanın can alıcı noktası, bu iki kuzenin aslında iki öz kardeş olduklarını öğrenmelerine rağmen, yıllar sonra engellerden kurtulup tekrar bir araya gelmeleri ve ömürlerinin sonuna kadar birlikte yaşamaya devam etmeleridir.Böylece, V. Nabokov'un ele alınan üç romanı örneğinde bin bir yüzü olan aşkın bazı tanımlamalarına şahit olunmuş ve adı geçen eserlerde farklı aşkların örnekleri incelenip, okuyucuya sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
V. Nabokov who is known espacially psyhological and complex books, is one of the important model of Russion and American literature XX. century. The love , which is the chief theme of his books has been examined carefully and worked meticulously by him. In ''Mashenka'' V. Nabokov displays that, the first love which was lived in the youth of the man named Ganin has turned into a homeland love and missing. Ganin escapes from the revolution and while staying in Berlin, in a pansion runs into a man who gets married with Ganin's first love and now is homeland of her Mashenka and Ganin visualizes the imaginations of past and as if takes place of the man who looks forward to his wife. He waits for Mashenka to come and from the room of foreign place, hopefully fronts to his homeland, Russia. But he understands that there isn't returning to past like the returning to homeland ang he desists from meeting Mashenka. Moreover, for him Mashenka is not more the missing of homeland which he losts forever. In ''Camera Obscura'' is mentioned about that the life of a man married and having a child has ruined after he strings along a passionate love. In this novel the message V. Nobokov wants to give is very clear: if love is sincere and countless, can stands up to everything; the relationhips of benefit and sexuality can never be perfect love.In ''Ada or Ardor'' V. Nabokov faces with a very different love story to readers. Ada and Van are two cousens and meets fistly at about eleven years old. Then, they fall in love with each other. But most important thing about the novel is that, although they learn that infact they are not cousens but brother end sister, after years they come together and live for the rest of their lives together.Thus, in three novel which examined is seen the describing of love having numerous types and these has been searched and presents to readers.