Adalet Partisi Ağrı milletvekilleri ve meclis faaliyetleri
Adalet Party 1960–1980 Ağrı in political live, Ağrı members of parlementary and activities
- Tez No: 425221
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. NEBAHAT ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Political Science, History
- Anahtar Kelimeler: Adalet Partisi, Ağrı, TBMM, Millet Meclisi, Cumhuriyet Senatosu, Ağrı Milletvekilleri, Ağrı Senatörleri, Adalet Party, Ağrı, National Assembly, Senate of the Republic, depuites Ağrı, Ağrı Senators
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Türk siyasi hayatında önemli bir yere sahip olan Demokrat Parti'nin 10 yıllık iktidarı birçok yönüyle tartışılmıştır. DP, 27 Mayıs 1960 askeri müdahalesi sonrasında zorunlu olarak siyasetten çekilmiştir. 27 Mayıs sonrasında kurulan AP, Demokrat Partinin oy kitlesini hedefleyerek siyasi faaliyete girişmiştir. AP'nin toplumsal tabanına ait yaygın görüş DP'nin mirasçısı olduğu yönündedir. Teşkilat farklı politik geçmişe sahip kişilerden oluşmakla birlikte eski DP'li milletvekilleri parti politikalarında etkin bir yere sahip olmuştur. 1965'ten 12 Mart 1971'e kadar iktidara hâkim olan AP kısa sürede güçlü bir parti konumuna gelmiştir. Adalet Partisi, 11 Şubat 1961'de kurulmuş, Demokrat Parti'nin devamı görüntüsü vererek halk desteğini sağlamıştır. AP, 1965–1971 yılları arasında ülkeyi tek başına yönetmiş, ülkede istikrar sağlanmış ve Türkiye bu dönemde ekonomik olarak önemli bir gelişme göstermiştir. Ancak ülkede yaşanan siyasal, sosyal ve ekonomik sorunlar 12 Mart müdahalesini getirmiş ve ülke kriz içerisine girmiştir. Adalet Partisi, 12 Eylül askeri müdahalesiyle kapanarak tarihteki yerini almıştır. Ancak ortaya koyduğu siyasi fikirler günümüzde de devam etmektedir. Tezde Türkiye'nin on yılı ile birlikte, bu on yılın önemli bir bölümünü teşkil eden, Adalet Partisi ve bu dönemin Ağrı Milletvekilleri ile onların siyasi çalışmaları yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
As an important party in Turkish policy Democrat Party was discussed for various aspects during its 10-year-supremacy. After the coup d'etat on 27th May 1960, DP withdrew from politics coerciblely. AP, which was established after 27th May, started out political activities aiming at DP's voters. Therefore AP is extensively known as inheritor of DP. Although the party consisted of people from different political background, parliamentarians from old DP had a forceful effect on the party's policy. Being the government party from 1965 to 12th March 1971, AP rapidly became a powerful party. After the coup d'etat on 12th September 1980. Adalet Party was founded on februay 11, 1961 and provided public support with the image of The Democratic Party by giving more. Adalet Party ruled the country alone between 1965 and 1971. The stability was provided in the country and Türkiye showed a significant improvement in the economics during this period. However, political , social and economic problems wich were lived in country brought the intervention of March 12, then the country has entered in crises. Adalet Party was closed because of the military intervention on September 12, and has taken plase in history. However the political iedas suggested by Adalet Party continues today. In my research, Turkey's ten years and Adalet Party, Ağrı Members of Parlementary also political activities which is an important part of this decade, are located in.