Küresel kamusal mal olarak barış ve güvenlik
Peace and security as global public goods
  1. Tez No: 425356
  2. Yazar: EMİN DEDEBEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMİH ÖZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Kamusal Mallar, Küresel Kamusal Mallar, Savunma Harcamaları, Uluslararası Güvenlik, Güvenlik İkilemi, Public Goods, Global Public Goods, Military Expenditure, International Security, Security Dilemma
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Ekonomisi (Maliye) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 313
Özet
Bu çalışmada barış ve güvenliğin küresel kamusal mal olarak kabul edilip edilemeyeceğinin testine yönelik olarak“barış ve güvenlik küresel kamusal maldır”ana hipotezi alt hipotezler yardımı test edilmeye çalışılmıştır. 1988-2013 yılları arasında gelişmekte olan 93, gelişmiş 43, 26 NATO üyesi ülke ve 133 ülke örneklemleriyle panel veri analizi tercih edilerek fayda ve maliyet taşmalarının tespiti için tezde küresel kamusal kötülük olarak yazında kabul gören savunma harcamaları kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda“çatışma olan yıllarda savunma harcaması diğer yıllara göre daha fazladır”alt hipotezi çerçevesinde ele alanın tüm örneklemlerde çatışma ile savunma harcamaları seviyesi arasında pozitif bir ilişki olduğu istatistiksel olarak ortaya konulmuştur. Güvenlik ikilemi kapsamından“bir ülkedeki savunma harcaması artışı önce bölge ardından tüm dünya ülkelerinin savunma harcamalarını artıracaktır”hipotezi ekonometrik olarak test edilmiştir. Yapılan testler sonucunda NATO üyesi ülkeler haricinde tüm ülke gruplarında ülkelerin savunma harcamalarını sınır komşusu ülkelere göre belirledikleri istatistiksel olarak tespit edilmiştir. Bu tespit barış ve güvenlik mallarının küresel kamusal mal olarak kabul edilebilmesinin için yeter şartı olan maliyet ve fayda taşmalarının küresel seviyede gerçekleşmesi ampirik olarak tespit edilmesi anlamına gelmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the main hypothesis“peace and security are global public goods.”has been tried to be tested with the help of sub-hypotheses, for the intent to test whether peace and security can be accepted as global public goods or not. Panel data analysis with samples of 93 developing, 43 developed countries and 133 countries between the years 1988-2013; 26 NATO member countries between the years 1993-2013 and has been preferred and conducted; and in the thesis, military expenditures, accepted as global public bads in literature, have been used in order to determine the benefit and cost range. As a result of analyses, it has been statistically revealed that in all the samples taken within the frame of the sub-hypothesis“In years of conflict, military expenditures are higher than any other year.”, there is a positive relation between the conflict and military expenditure levels. The hypothesis“The increase in military expenditures of a country will increase the military expenditures of that area first, then the military expenditures of all countries in the world”from the security dilemma has been tested econometrics-wise. As a result of tests, it has been statistically confirmed that in all groups of countries, except NATO member countries, countries determine their military expenditures according to their contiguous countries. This proof indicates that the existence of cost and benefit range globally, which is a sufficient condition for peace and security properties to be accepted as a global public goods, has been empirically tested.