Ekonomik krize duyarlılık açısından neoliberal politikalara karşı kalkınma politikaları
Development policies versus neoliberal policies in terms of sensitivity to the economic crisis
- Tez No: 425357
- Danışmanlar: PROF. DR. A. BURÇA KIZILIRMAK YAKIŞIR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Neoliberalizm, Ekonomik Serbestleşme, Küresel Finansal Kriz, Doğu Asya Kalkınma Modeli, Neoliberalism, Economic Liberalisation, Global Financial Crisis, East Asian Development Model
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 182
Özet
Neoliberal dönem olarak adlandırılan 1980 sonrası dönemde, daha önceki yıllara göre finansal krizler daha sık yaşanmıştır. 2007 yılında ABD'de başlayan finansal kriz ise 2009 yılında tüm dünyada etkisini gösteren küresel bir krize dönüşmüştür. Bu kriz 1929 Bunalımından sonra yaşanan en derin kriz olarak literatüre girmiştir. Ancak küresel kriz ülkeleri farklı düzeylerde etkilemiştir. Bu farklılığı belirlemek üzere kullanılan ekonomik serbestlik endeksine göre, ekonomik serbestlik düzeyi daha yüksek olan gelişmiş ülkelerin krizden daha fazla etkilendiği belirlenmiştir. Çalışmada uygulanan regresyon analizlerinde de kriz öncesi ekonomik serbestlik düzeyi, cari işlemler açığı (GSYH payı olarak) ve yurtiçi kredi oranı (GSYH payı olarak) daha büyük olan ülkelerin krizden daha derin etkilendiği tespit edilmiştir. Buna karşın Doğu Asya Kalkınma Modeli kapsamında ele alınan ülkelerin küresel kriz sürecini daha başarılı atlattığı görülmüştür. Bu durum neoliberal politikalar kapsamında uygulanan serbestleştirme, deregülasyon ve özelleştirme politikalarına dair eleştirileri artırmış ve kalkınma politikalarını yeniden gündeme taşımıştır.
Özet (Çeviri)
After 1980s, which named Neoliberal period, financial crises have occurred more frequent when it is compared to previous years. The crisis which had began in 2007 in the United States turned into a global crisis affecting the whole world in 2009. It has been considered as the deepest crisis since the Depression in 1929. However, the effects of global crisis differed from one country to another. In this thesis to determine the variation the index of economic freedom is used. It is determined that the countries which have a higher economic freedom index affected from the crisis. Morever the regression analysis which have higher level of economic freedom, current account deficit (percent of GDP) and domestic credit ration (percent of GDP) before crisis had affected from the stitution more. However it is seen that the countries which adopt the East Asian Development Model had a better performance in this crisis process more successfully. As a consequence of that, the criticism about policies such as liberalisation, deregulation and privatisation implemented within the scope of neoliberal policies have increased and bringed up development policies to the agenda again.