Demografik fırsat penceresinin sosyal güvenlik sistemi açısından değerlendirilmesi
Evaluation of demographic window of opportunity from the point of social security system
- Tez No: 425361
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞERİFE TÜRCAN ÖZŞUCA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Demografik değişim, Demografik fırsat penceresi, Sosyal güvenlik, Demographic change, demographic window of opportunity, social security
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Demografik değişim, nüfusun boyutu ve yapısı üzerinde önemli bir etkiye sahip olmasının yanı sıra ekonomik büyüme, istihdam, sosyal güvenlik gibi pek çok alanı da doğrudan ilgilendirmektedir. Demografik değişimin etkisi ile ortaya çıkan demografik fırsat penceresi ise her ülke için farklı dönemlerde bir kez oluşmakta ve bu dönemde çalışma çağındaki nüfus artarak en yüksek noktaya ulaşmaktadır. Söz konusu dönemde doğru politikaların uygulanması durumunda çalışma çağındaki nüfus, istihdama dönüşmekte ve ekonomik büyümenin yanı sıra sosyal güvenlik sistemleri de olumlu yönde etkilenmektedir. Ülkemizde demografik fırsat penceresi döneminin 23 yıl gibi kısa bir süre sonra kapanacağı tahmin edilmektedir. Bu çalışmada Türkiye'de demografik fırsat penceresi döneminin doğru değerlendirilmesi durumunda sosyal güvenlik sistemi üzerinde yaratacağı etkinin ölçülmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca demografik fırsat penceresi döneminin fırsata dönüştürülmesi durumunda; istihdama, sosyal güvenlik prim gelirleri ile aktif / pasif oranına katkısı analiz edilmiş, politika önerilerinde bulunulmuş, fırsata çevrilememesi durumu da incelenerek sosyal güvenlik sistemi açısından muhtemel kayıplar gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Demographic change concerns many areas directly like economic growth, employment and social security, as well as it has a significant impact on the size and structure of population. However, demographic window of opportunity, which arise with the effects of demographic change, is composed once in different periods for each country and the working age population during this period has reached the highest point increasingly. With the right policies in these periods, the working age population returns to the employment and social security systems as well as economic growth are also affected positively. In our country, it is estimated that the demographic window of opportunity closes after a short time period such as 23 years. In this study, it is intended to measure the effect of accurate evaluation of demographic window of opportunity period on the social security system in Turkey. Furthermore, when the demographic window of opportunity period returns to an occasion then its contribution on employment, social security premium incomes and active/passive ratio are analyzed and some suggestions are made in policy. Also, it is studied that the case of the demographic window of opportunity period does not return to an occasion and, expected losses in terms of social security system is viewed.