XIX. yüzyıl Fransız seyyah ve diplomatı Edouard Antoine Thouvenel'e göre Osmanlı Devleti
Ottoman Empire according to Edouard Antoine Thouvenel,XIX. century french diplomat and traveller
- Tez No: 425362
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELDA KILIÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, Uluslararası İlişkiler, History, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Edouard Antoine Thouvenel, Napoleon III, XIX. Century French Traveller, Diplomatic Struggles in Istanbul, The Ottoman-French Relationships, Ottomanism
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 341
Özet
Bu çalışmada, XIX. yüzyıl Fransız seyyah ve diplomatı Edouard Antoine Thouvenel'e göre Osmanlı Devleti'nde askeri, siyasi ve diplomatik alanlardaki yapısal değişiklikler ve toplumsal değişimler incelenmiştir. Thouvenel'in bir seyyah olarak gözlemlerini, siyasi bir kişilik olarak politikalarını ve bir diplomat olarak da İstanbul'daki yazışmalarını bütünüyle inceleyerek Fransa'nın dış politikası, Avrupalı güçlerin siyasi denge oyunları ve gittikçe zayıflayan Osmanlı Devleti'nin bu süreçte aldığı kararlar, Fransız sefirinin kaleminden çıkan veriler ve yorumlar değerlendirilmeye çalışılmıştır. Thouvenel, III. Napolyon'un İstanbul'da Fransız devrini başlatan büyükelçisi olarak ve Fransız dış politikasına yön veren Dışişleri Bakanı olarak ele alınmıştır. Thouvenel'in İstanbul'a gelişine ve faaliyetlerine ayrılan bölümde açılan başlıklar Fransız arşivlerinden alınan belgeler dikkate alınarak hazırlanmıştır. nahtar kelimeler: Edouard Antoine Thouvenel, III. Napolyon, XIX. Yüzyıl Fransız Seyyahı, İstanbul'da Diplomatik Mücadeleler, Osmanlı-Fransız ilişkileri,Ottomanisme.
Özet (Çeviri)
In this study the military, political, diplomatic and social changes in the Ottoman Empire have been researched according to the XIX. century French diplomat and traveller Edouard Antoine Thouvenel. His observations and written transcripts about his explorations and his policies as a diplomat have been evaluated by examining the legal correspondences he had in Istanbul and the judgements made by the weak Ottoman Empire in that period. At that time Thouvenel was appointed as an ambassador by Napoleon III and started the French revolution in Istanbul, and he was also the Foreign Minister who directed the foreign policy of France. The parts in this thesis where Thouvenel came to Istanbul and his activities in this city were recited from the documents taken from the French archives.