İbn-i Teymiye'de iman amel ilişkisi
The relati̇onshi̇p between belief and practi̇cein İbn Taymiyya
  1. Tez No: 425444
  2. Yazar: FİKRİ GÖNCÜ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM HAKKI İNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İbn-i Teymiye, iman, amel, iman-amel ilişkisi
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Amelin imâna dâhilolup olmayacağına ilişkin tartışmalar hicrî 2.asırdan itibaren başlamış ve güncelliğini hiç yitirmeden devam edegelmiştir. Amelin, imanın tanımına dâhil olduğunu düşünenlerin önde gelenlerinden biri de hicrî 661 ve 728 yılları arasında yaşamış olan veİslâm âlemi üzerinde önemli etkiler bırakmış bir âlimolan İbn-i Teymiye'dir.İbn-i Teymiye ameli imandan sayma konusunda kendilerinden ilim almış olduğu hocalarının yolunu takip etmiş ve onların ameli imânâ dâhil ederken getirmiş oldukları delilleri daha sistemli bir şekilde ele alıp kuvvetlendirmiştir. Yaşadığı asırda sevenleri tarafından Şeyhu'l-İslâmlakabıyla da anılan İbn-i Teymiye, amelinimânadâhilolmadığını savunanlarla birçok münazaralarda bulunmuş, onların görüşlerini çürütmek ve savunduğu görüşün doğruluğunu ispat etmek maksadıyla birçok makâleler ve kitaplar kaleme almıştır. Bu çalışmamızda kökü çok eskilere dayanan bu tartışmaların en önemli aktörlerinden biri olan İbn-i Teymiye'nin bu anlayışını ve bu anlayışını ispat etmek için başvurduğu aklî ve naklî delillendirmeleri ele aldık. Bu konuyu işlerken doğal olarak İbn-i Teymiye gibi düşünen ilim adamlarının konuyla ilgili olan bir takım delillendirmelerine de özet olarak değindik. Konumuz İbn-i Teymiye özelinde olduğu için onun muarızlarının görüşlerine sadece özet olarak değinebildik.
Özet (Çeviri)
Scholarly debates over whether deeds (amal) are a branch of faith (iman) or not has started in the second century A. H. and continued in the course of İslâmic history. One of leading figures who maintained that the deeds are a branch of the faith was Ibn Taymiyya, an influential Muslim thinker who lived betwen in the 661 and 728 Hijri years. Ibn Taymiyya, who was called“Shaikh al-İslâm”by his followers, not only inherited the standing point of his predecessors but also he systematized and extended their proofs on this issue. He did not hesitate to engage in hot debates to prove his ideas. To publicize his views, Ibn Taymiyya also published a number of books and articles. This study will examine the ideas of Ibn Taymiyya in relation to the historical“faith and deeds”debate in İslâm. It will pay a close attention on the rational and scriptural proofs that Ibn Taymiyya put forward in this debate. Since the aim of this study is to focus on the ideas of Ibn Taymiyya there is little room to Key Vocabulary: IbnTaymiyya, belief, practice, deeds, faith-act relationship.