Vincenzo Bellini 'Oda Şarkıları'nın metin ve müzik bağlamında incelenmesi
  1. Tez No: 425540
  2. Yazar: CANER AKGÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLPER REFİĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Sahne ve Görüntü Sanatları, Music, Performing and Visual Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Vincenzo Bellini, Technics of Belcanto, Chamber Songs, Opera, Pythagoras
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sahne Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Opera Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 222
Özet
Belcanto Sanatı'nın en önemli bestecilerinden Vincenzo Bellini, doğduğu Sicilya topraklarının barındırdığı köklü kültür mirasıyla birlikte oluşturduğu etkileyici melodi anlayışıyla İtalyan Opera Sanatı'nda özgün bir yerdedir. M.Ö. 6. Yüzyıl'da Pythagoras'ın müzikte aralık kavramını bulup ardında bu kavramı geliştirecek bir topluluk bırakması, Mısır ve Fenike Uygarlığı'nın devamı niteliğindeki Antik Yunan felsefe ve bilim fikirlerinin Sicilya'ya taşınması, Bellini'nin doğduğu bölgeyi kültürel anlamda değerli kılmaktadır. 11. yüzyılda Provence bölgesinde ortaya çıkan Trubadur kültürü'nün devamında İtalya içerisinde Aziz Francesco'nun öncülük ettiği Laudesiler gibi din dışı eserler veren toplulukların nota gösterimli eserler ortaya çıkarması, bu formun 16. Yüzyıla kadar önce motet, daha sonra madrigal olarak taşınması, ardından Opera sanatı'nın doğuşu ve A.Scarlatti'nin öncülüğünde Napoli ekolünün opera sanatının şekli ve içeriği açısından belirleyici rol oynaması, kuşkusuz Bellini'nin müziğini oluşturan temellerdir. Bellini'nin Napoli Konservatuvarı'nda Napoli ekolünün temsilcilerinden N. A. Zingarelli'nin öğrencisi olması, çağdaşları G. Rossini, G. Donizetti ve S. Mercadante gibi Belcanto sanatı açısından üretken ve olgun bir dönemde yaşaması, aynı zamanda Fransız İhtilali sonrası Paris'te fikirlerini ve sanatını sergileyecek rahat alanlar bulması, onun müziğini gerçekleştirmesinde oldukça yardımcıdır. Bu zengin kültür birikimi ve olgunlaşmış vokal müzik yazım ekolü sonucunda karşımıza Bellini'nin yazdığı Oda Şarkıları çıkmaktadır. Bellini, Opera eserlerinin yazım sürecinde, melodi ve armoni fikirlerini önce oda şarkılarıyla adeta bir taslak halinde notaya dökmüştür. Bu bağlamda Bellini'nin vokal yazım detaylarının tümünü Oda Şarkılarında bulabiliriz. Belcanto Sanatının genel tanımı, Bellini'nin Belcanto Sanatı içerisindeki yeri ve önemi, Vincenzo Bellini Oda Şarkıları'nın müzikal değerlendirmeleri, bu eserlerin diğer bestecilerin eserleriyle karşılaştırılmaları, Oda Şarkıları'nın metin incelemelerinin yapılması, metin yazarlarının üzerinde bilgilerin verilmesi gibi başlıkları içeren bu tez çalışması, Bellini'nin en doğal müzik yazımını bulabileceğimiz Oda Şarkılarını yakından incelememize olanak sağlamaktadır. Bu çalışma; Vincenzo Bellini'nin Oda Şarkıları'nın müzikal ve metin olarak incelenmesi sonucunda, dönemin belcanto anlayışını araştırmanın yanında, bestecinin kullandığı çoğunluğu anonim metinlerin edebi ve düşünsel derinliğine hakim olabilmeyi amaçlamaktadır. Anahtar Kelime: Vincenzo Bellini, Belcanto Tekniği, Oda Şarkıları, Opera, Pythagoras
Özet (Çeviri)
Vincenzo Bellini, who is one of the most important composers of Belcanto Art, is in a unique place in Italian Opera with an impressive melody perception, created with deep-rooted cultural heritage where he was born on Sicilian territory. In the 6th century BC, the fact that Pythagoras's invention of the concept of interval in music and the community that will develop his creation, the transportation to Sicily of the ancient Greek philosophy and sciences ideas a follow up of Egypt and Phoenician Civilisations make the birthplace of Bellini worthwhile in the context of cultural. In pursuit of Troubadour culture that emerged in Province in 11th century the reveal of note-displayed artefacts of the communities whose works are non-religious as Laudeisi, spearheaded by Saint Francis in Italy; the transportation of this form to 16th century primarily as motet then, as madrigal; after that the birth of opera and under the leadership Alessandro Scarlatti a decisive role playing of Neapolitan School in terms of the shape and content of opera it is undoubtedly form the basis of Bellini's music. Because of the fact that Bellini is the student of Zingarelli, who is the representative of Neapolitan School in Naples Conservatory, his life in a productive and mature period in terms of Belcanto art his contemporary, such as Rossini, Donizetti and Mercadante and at the same time that he found comfortable spaces to exhibit his art and ideas in Paris after the French Revolution it is very helpful in performing his music. As a result of this rich cultural heritage and mature vocal music writing school we encounter chamber songs that Bellini wrote. Bellini put into notes his melody and harmony ideas like a draft before via chamber songs in the writing process of his opera songs. In this regard, we can find Bellini's all details of writing vocal in Chamber songs. This study that consist of titles such as general definition of Belcanto art, the place and importance of Bellini at Belcanto art, the musical interpretation of Bellini's chamber songs, the comparison of these works with other composer's works, the analysis textual of chamber songs, the information of text writers allow us to closely examine chamber songs in which we can find Bellini's the most natural music writing. In this study by aims to dominate the literary and intellectual depth of the texts that the majority of is anonymous, used by the composer in the consequence of analysis musical and textual of Bellini's chamber songs, besides the examination of Belcanto opinion.