Asal halkaların sıfırlayan koşullu türevleri
Derivations with annihilator conditions of prime rings
- Tez No: 291088
- Danışmanlar: PROF. DR. NURCAN ARGAÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Primitif halka, asal halka, yarı asal halka, türev, genelleştirilmiş türev, genelleştirilmiş polinom özdeşliği, diferansiyel özdeşlik, çoklu doğrusal polinom, Primitive ring, prime ring, semiprime ring, derivation, generalized derivation, generalized polynomial identity, differential identity, multilinear polynomial
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu tez beş bölümden oluşmaktadır.Birinci bölümde, tez konusu tanıtılmış ve konu ile ilgili yapılmış olan çalışmalar hakkında kısa bilgiler verilmiştir.İkinci bölümde tezi anlamada ve okumada kolaylık sağlayacak bazı genel bilgilere yer verilmiştir. Ayrıca halkalardaki türev çeşitleri tanıtılıp, çalışmada kullanılan kavram ve önemli referans sonuçları sunulmuştur.Üçüncü bölümde, Vincenzo De Filippis' in 2000' deki çalışması esas olarak ele alınmış ve asal halkaların merkezi olmayan bir Lie ideali üzerinde türevli komütatörlerin sıfırlayanları incelenmiştir.Dördüncü bölümde ise Vincenzo De Filippis' in 2001' deki çoklu doğrusal polinomlar üzerinde asal halkaların sıfırlayan koşullu türevleri ile ilgili çalışması ele alınmıştır.Beşinci bölümde, esas olarak J. S. Lin and C. K. Liu' nun 2006' daki çalışması incelenmiş ve asal ve yarı asal halkalarda çoklu doğrusal polinomlar üzerinde tersinir veya nilpotent değerli genelleştirilmiş türevler için bazı sonuçlar verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis consists of five chapters.In the first chapter, the subject of the thesis is introduced and short information about the works have been done so far related to this subject is given.In the second chapter, the general backgrounds which may help to make the understanding and the reading of this thesis are fixed. Furthermore, the types of derivations in rings have been introduced, the basic notations and the frequently used important results from the references take places in this chapter.In the third chapter, Vincenzo De Filippis? s 2000 work is primarily considered and annihilators of commutators with derivation on a noncentral Lie ideal of prime rings, are studied.In the forth chapter, Vincenzo De Filippis?s 2001 work related to derivations with annihilator condition of prime rings on multilinear polynomials is handled.In the fifth chapter, mainly J. S. Lin and C. K. Liu?s work in 2006 is studied and some results on generalized derivations with invertible or nilpotent values on multilinear polynomials in prime and semiprime rings are given.