Dijital baskı teknolojisinin inorganik boyalar ile düz cam yüzeylerde kullanımının araştırılması
Investigation of the digital printing technologies into flat glass surfaces by using inorganic inks
  1. Tez No: 425552
  2. Yazar: BURCU KESKİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İLHAN HASDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Cam, Dijital BaskÕ, LMLWDO&DP%DVkÕ UygulamalarÕ
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik ve Cam Tasarımı Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Seramik Tasarımı Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Dijital baskı tekniği, tarihi ilk çağlara dayanan çoğaltma isteminden yola çıkarak 21. yüzyıla kadar ulaşmış tüm baskı tekniklerini hız ve kalite bakımından geride bırakmıştır. Bu bağlamda dijital baskı teknolojisinin çeşitli malzemelerin yüzeylerinde incelenmesi çağın gerekliliklerinden biridir. Giriş bölümünde dijital baskının tanımı, tarihi, sunduğu imkânlar, düz cam yüzeylerde uygulanan baskı tekniklerinin tarihi süreçteki değişim ve çeşitlenişi verilmiştir. İkinci bölümde cam endüstrisinde kullanılan baskı teknikleri, günümüze dek değişimleri ve gelişimleriyle birlikte görsellerle desteklenerek sunulmuştur. Cam yüzeyler üzerine uygulanan doğrudan (elek) baskı, dolaylı (çıkartma) baskı tekniği ve dijital baskı tekniği ayrıntılarıyla ele alınmıştır. Üçüncü bölümde dijital cam baskı tekniğine giriş yapılmıştır. Dijital cam baskı tekniğinin kullanıldığı makineler, bu makineleri üreten firmalar ve teknik detayları şekil, resim ve fotoğraflarla anlatılmıştır. Çalışmanın dördüncü bölümünde malzeme olarak dijital baskılı düz camın kullanım alanları, dünyadan ve Türkiye'den örneklerle açıklanmış ve bu kullanımların günlük hayattaki yeri ve önemi vurgulanmıştır. Beşinci ve son bölümde dijital baskı tekniğinin eğitim alanında ne gibi yeniliklere öncülük edebileceğine değinilmiştir. Geleceğin teknolojisini hazırlayan bilgisayar ve dijital baskının tasarımcıya ve eğitimciye nasıl yardım edebileceği belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
Digital printing technology has gotten ahead of all old printing technologies which is based on the need of replication throughout the history in terms of speed and quality. In this context, it is a necessity of the era that digital printing techniques should be examined on various surfaces of materials. A brief description, history, potentiality of digital printing technique and also evolution and variety of printing on flat glass surface technologies is explained at the introduction part. In the second section, the history and development of printing techniques used in glass industry presented with supporting visuals. Direct printing which is used on flat glass surfaces (silk printing), indirect printing (water slide) and digital printing techniques are also explained with details. An introduction into the digital glass printing technology is made in the third section. Machines that use of digital glass printing technologies, the companies which manufactures these machines and technical details are described with pictures and photos. Areas of digitally printed flat glass used as a material is explained in the fourth section with examples from the World and Turkey and also emphasized by the means of it's use in everyday life with the examples. The innovation possibilites which can easily be applied to education sector by the digital printing technologies is discussed in the fifth and last section of this work. The computer and digital printing which creates the technology of the future is explained by how it can make designers and educators life easier.