Cy Twombly'de yazı dilinin resimsel formu
Cy Twombly is pictorial form of written language
  1. Tez No: 425553
  2. Yazar: LATİF ERDEM
  3. Danışmanlar: PROF. YALÇIN KARAYAĞIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Albertiyan pencere, Augusta, Bengilik, Ferragosta, Glif, Kayran, Pausanias, Parnas şiiri, Pentimento, Piktograf, Sanat Öğrencileri Birliği
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Cy Twombly bir burs için başvuru mektubuna Gotik, Modern resim, Roma kalıntıları ile bütün bir batı sanatıyla, özellikle de ilkel geçmiş ile ilgilendiğini yazar. Rauschenberg ile çıktığı Akdeniz seyahati Twombly'e dolaysız deneyim şansını verir, glif ve antik emanetleri keşfetmesine olanak sağlar. Fetişler, mesajlar, yazı motiflerinin stilizasyonunun değişen derecelerde kullanımı işlerinde belirmeye başlar. Twombly, 1953 Kasımı ve 1954 Ağustos'u arasında kriptolojist olarak askere alınır ve bu tecrübe onun sanatında önemli bir dönüm noktasıdır. Askerliğininin rehabilitasyonu sırasında geceleri muhtemelen yalnız kaldığı saatlerde yapmaya başladığı, esas kendisinde aktif bir şey olarak 'karalamalar' ve onlarda çekilen çizgi, tamamiyle kendinden bir ritim olarak tanımlanabilir. 1959'da temelli Roma'ya yerleştiğinde New York sanat camiasından uzaklaşmıştı. Bu sayede yirminci yüzyılın ikinci yarısında, İkinci Dünya Savaşı sonrası önemli sanatçılar arasında yer almasını sağlayan, Amerikan sanatıyla çelişen kendi kişisel üslubunu yaratmayı başardı. Böylece sanatçının temel ritmi karalamalar olur. Karalamalar Yazı ve çizim arasındaki ayrımdan önce Twombly'nin varoluş halini alır. Dilin başka türleri ile birlikte piktograflar sanatçının çalışmalarının örgüsüne katılır. 1950'lerin sonuna doğru fiil, şiir parçalarının tuval üzerine yazılmasıyla Twombly'nin resmine girmişti. Şiirsellik ile birlikte Twombly İtalya ve eski Yunanistan'ın ışığını, 'klasik huzur' duygusuna bağlı beyazlığı ya da Aydınlığı, dar anlamıyla 'Romantiklerin tutkusunu' ve Turner'ı heykel ve resimlerinde bize sunar. Sanatçının resimlerinde atmosfer, gizem duygusunu yaratmak için önemlilik arz eder. Ekspresyonizm temelindeki çalışmaları, primitif işleri, ilkel motifleri' kadın ve erkek repertuarını yeniden işlemesini sağlar. Beden ve onun parçaları 1961 yılında The Italians, Ferragosta serisi ve isimsiz bazı çalışmalarında rengin anıştırmaları ile yüzeye çıkar.
Özet (Çeviri)
Cy Twombly, wrote on a bursary application letter that he was interested in; Gothic, Modern painting, Roman ruins and at the same time all of the western art especially the primitive past. The Mediteranean trip which he went with Rauschenberg, gave Twombly a direct experience chance to be able to discover, glyph and ancient relics. Fetishes, messages, usage of the varying degrees began to appear from the stilisation of the writing motives in his works. Twombly, was taken to the military service between 1953 November and 1954 Ausgust as cryptologist and this experience is an important turning porint in his art. During the rehabilitation of his military service, at nights, perhaps on the times while he was alone ,he made new kind of works can be defined as an active thing in himself“scribbles”and the lines were drawn, completely can be defined as a self rhytm. In 1959 when he settled in Rome permanently, he became too far from the New York art community. With this way, in the second half of the twentieth century, after second World war which made him as a part of the important artists, he achieved to create his own style that contradicts with american art. Other types of the Language join the network with pictographies and mitographies, works of the artist. Through to the end of 1950's verb, parts of poem entered into the painting of Twombly's painting with writing on canvas. With poeticism in his sculpters and paintings, Twombly offers us , Italy's and ancient Greece's light,“classic peace”whiteness or brightness, depending on the emotions in the narrow sense“ passionate classicism of Romantics”and Turner. The atmosphere in the paintings of the artist, is therefore important to create a sense of mystery. The Works basis in the expressionism, primitive Works, primitive motives, allow the reprocessing of woman and man repertoire. Body and its parts in 1961,remove to the surface with allusion of color on The Italians, Ferragosta serie and some unnamed works.