İmkansız aktarım: Ermenistan ve Türkiye'de Ermeni genç kuşakları ve 1915 belleği
The impossible tranmission: The young Armenian generation in Armenia and in Turkey- The memory of 1915
- Tez No: 425580
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DERYA FIRAT ŞANNAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Hatırlama, Tanıklık, Türkiyeli Ermeniler, Ermenistan, 4. kuşak, 1915, Felaket, Remembrance, Testimony, Turkish Armenians, Armenia, 4th Generation, 1915, Disaster
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Genel Sosyoloji ve Metadoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
İkinci Dünya Savaşı sonrası dönemde akademik tarihçiliğe“tanıklık”kavramı da dâhil olmuştur. Hafıza çalışmalarındaki gelişmelere paralel olarak özellikle 1980'lerden itibaren“tanık”tarihi araştırmaların önemli bir parçası haline gelir, onun deneyimleri ve anlatıları tarihsel olayların değerlendirilmesinde öne çıkar. Türkiye'de 1915 Felaketi ile ilgili olarak ise bu anlatıların ihmal edildiği ve tarih disiplininin bir parçası olarak araştırmalara dâhil edilmediği rahatlıkla söylenebilir. Yapılan çalışmaların pek azı Ermeni toplumunun bugünü ile ilişkilendirilmekte ve onların perspektiflerine odaklanmaktadır. Sosyoloji disiplini içerisinde yürütülen sınırlı sayıdaki araştırma bakımından da Ermeni gençlerinin 1915 Felaketi ile ilişkileri, üzerinde pek durulmamış bir alanı oluşturmaktadır. Bu çalışma, literatürde eksikliği görülen Türkiye ve Ermenistan'da yaşayan Ermeni gençlerin 1915'i hatırlama biçimlerini, tanıklık kavramı ışığında karşılaştırmaları olarak ele almaktadır Çalışmanın amacı; Ermeni olmanın müstesna bir deneyim olduğu Türkiye ve Sovyet mirasının halen hissedildiği Ermenistan örneklerinden hareketle Felaket sonrası 4. kuşak Ermeni gençlerin gündelik yaşam deneyimleri ve 1915 Felaketi'nin yaratmış olabileceği ortak bellek arasında bir ilişki kurulup kurulamayacağını tartışmak ve yapılan derinlemesine görüşmelerle gençlerin ortaya koyduğu taleplerle ile ilgili bir çerçeve sunabilmektir.
Özet (Çeviri)
After the World War the Second, the concept of 'testimony' has been included in the academic historiography. As parallel to the achievements in the studies of the memory, the 'testifier' becomes a significant part of historical studies, especially from 1980s. The 'testifiers' experiences and narratives become prominent in the case of evaluation of historical events. It could be told easily about the 1915 Disaster in Turkey that narratives were neglected and it was not included as part of the studies in history field. Very few of the studies carried out are neither correlated with the situation of the Armenians today nor focused on their perspectives. Limited-number of studies carried out in the discipline of Sociology, consist of an area that barely focuses on the Armenian youth's relation with the 1915 Disaster. This study, approaches to the remembrance of 1915 from the Armenian youths living in Turkey and in Armenia in the light of testimony with comparison, which is seen as a lacking part in literature. The goal of the study; being an Armenian is an exceptional experience, within the Armenian examples, which still the heritage of both Turkey and Soviet could be felt, the daily experience of 4th generation of Armenian youth and to discuss whether to find a relation on the possible mutual memory that could have been created by the 1915 Disaster, moreover, to present a framework about the demands of the youth in depth interview's carried out.