Fuzûlî Divani'nda bir üslup özelliği olarak Leff ü Neşr
Leff ü Neşr as a feature of style in Fuzûlî's Divan
- Tez No: 425603
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Leff ü neĢr, paralelizm, simetri, üslup, Leff ü neĢr, parallelism, symmetry, stylistic
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
Klâsik Türk edebiyatında, edebî sanatlar şairlerin üsluplarının oluşumunda önemli bir yere sahiptir. Edebî sanatların çağrışım bakımından zengin olması, anlamın da çok boyutlu olmasını sağlar. Böylece az sözle çok şey anlatmayı hedefleyen şair, anlam zenginliğine ulaşarak duygularını, düşüncelerini daha iyi ifade eder. Leff ü neşr sanatı bu bağlamda sıkça tercih edilen edebî sanatlardandır. Bir beyitte en az ikişer unsurun bir araya gelmesiyle oluşan bu sanat, hem şekil hem mana bakımından önemlidir. Leff ü neşr, şekil bakımından mürettep veya gayr-i mürettep olarak sınıflandırılır; mana bakımından ise unsurlar arasında anlam ilişkisinden yola çıkılarak özellikle örnekleme veya somutlaştırma yoluyla şairlerin duygularını, düşüncelerini açıklamalarına imkan verir. Böylece şiirde şekil ve mana bakımdan paralel bir görünüm ortaya çıkar. Fuzûlî'nin şiirlerinde leff ü neşrin özellikle örnekleme ve teşbih yoluyla çok sık kullanıldığı görülmektedir. Bu çalışmada Fuzûlî'nin leff ü neşri kullanış biçimi, leff ü neşrin diğer edebî sanatlarla ilişkisi, paralelizm ve simetri bakımından önemi ve bu bağlamda Fuzûlî Divanı'nda üslup özellikleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Literary arts are important in the formation of the style of the poet in classical Turkish literature. The richness of the literary connotation means ensures the multi-dimensional. Thus the poet aims to verbally tell a lot less than their emotions reaching a wealth of meaning, expresses his thoughts better. Leff ü neşr, is one of the arts preferred frequently in this context. It is formed by the combination of at least two elements in a couplet art are important in terms of both form and meaning. Leff ü neşr is classified as mürettep or gayr-i mürettep. The poets express their feelings and thoughts by relationships between concepts, especially through sampling or embodying. Thus, the way poetry and meaning of care provides a view of paralellism and symmetry. In Fuzûlî's poetry, leff ü neşr is used very common, especially used by way of sampling and teşbih. In this study, the usage of leff ü neşr style, its relationship with other literary arts, parallelism and symmetry, and in this context the importance of stylistic features is examined in Fuzûlî's Divan.