Birinci trimesterdeki gebelerde toxoplazma, sitomegalovirüs, rubella, HIV, Hepatit B/C prevelansı ve risk faktörleri
Risk factors and toxoplasma, cytomegalovirus, rubella, HIV, hepatitis B/C prevalence in pregnant women in the first trimester
  1. Tez No: 425905
  2. Yazar: HANDAN ORAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜL PINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Gebelik, Seroprevalans, Teratojenik Enfeksiyonlar
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Birinci Trimesterdeki Gebelerde Toxoplazma, Sitomegolavirüs, Rubella, HIV, Hepatit B/C Prevelansı ve Risk Faktörleri Bu çalışma, Gülhane Askeri Tıp Akademisi Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniğine başvuran ilk trimesterdeki gebelerde seropozitiflik oranları verisk faktörlerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini, 1 Eylül-10 Aralık 2015 tarihleri arasında polikliniğe başvuran araştırmanınkriterlerine uyan 235 gebe oluşturmuştur. Veriler araştırmacı tarafındangeliştirilen anket formu ile elde edilmiştir. Verilerin analizinde Shapiro Wilk's, Mann-Whitney U testi, Ki kare testi, Fisher's Exact Testi ve Pearson Ki-Kare analizi kullanılmıştır. Gebelerin yaş ortalaması 28.2 ± 3.26 (18-42)'dır.Çalışmada toksoplazma IgG (%27.4) ve IgM (%0.9), rubella IgG (%92.8), sitomegolavirüs (CMV)IgG (%71.5), HBsAg (%38.3), Anti-HBs (%0.9), HCV (%0.4) seropozitiflikleri tespit edildi. AncakHIV seropozitifliği saptanmadı. Yaş ile birlikte toksoplazma IgG-IgM, rubella IgG, CMV IgG, HBs Ag, Anti-HBs ve HCV prevalansının arttığı saptandı(p0.05). Bu veriler antenatal takipte seropozitif taramasının önemini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study; it was aimed to evaluate the possible risk factors and to determine seropositivity rates in pregnant womeninthe first trimester who were admitted to Polyclinic of Obstetrics and Gynaecology Gulhane Millitary Medical Academy. The study sample was consisted of 235 pregnant women who met there searching clusion criteria and were admitted to polyclinic 1 September -10 December2015.As data collection tool; the questionnaire being developed was used by the researcher. Shapiro Wilk's, Mann-Whitney U test, Chi-square test, Fisher's exacttest and Pearson's Monte Carlosimulation with the help of Chi-squareanalysis was used in the analysis of the data. The average age of pregnant women was 28.2 ± 3.26 (18-42). Toxoplasma IgG in the study (27.4%) and IgM (0.9%), rubella IgG (92.8%), CMV IgG (71.5%), HBsAg (38.3%), Anti-HBs (0.9%), HCV (0.4%) seropositivity has been detected.