Cuda tabanlı görüntü işleme ve bir paralel yüz tanıma uygulaması
Cuda-based image processing and a parallel facial recognition application
  1. Tez No: 426084
  2. Yazar: FİKRİYE ATAMAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DENİZ DAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: CUDA, ParalelProgramlama, Görüntüİşleme, YüzTanıma, PCA, Özyüzler, CUDA, Parallel Programming, Image Processing, Facial Recognition, PCA, Eigen Faces
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Son yıllarda hızla gelişen GPU teknolojisi özellikle araştırmacıların ve paralel yazılım geliştiricilerinin dikkatini çekmiştir. Grafik kartlarındaki GPU'ların genel amaçlı hesaplamalar için kullanılabilmesine imkân sağlayan NVIDIA CUDA gibi programlama ara yüzlerinin geliştirilmesi paralel programlama ile ilgilenen herkesi heyecanlandırmıştır. Genel amaçlı GPU olarak da adlandırılan bu yeni programlama platformu, doğasında yüksek derecede veri paralelliği barındıran tıbbi görüntü işleme gibi farklı görüntü işleme uygulamalarında ve 3D modelleme gibi birçok alanda kullanılmaya başlanmıştır. Bu çalışmada ilk olarak, NVIDIA firmasının CUDA destekli grafik kartlarının görüntü işleme alanında yüksek performanslı uygulamalar geliştirmeyi nasıl kolaylaştırdığı incelenmiştir. Buna ek olarak C++ programlama dili ile CUDA tabanlı bir paralel yüz tanıma uygulaması da hayata geçirilmiştir. Söz konusu uygulamanın seri (CPU) ve paralel (CUDA) versiyonları performans açısından karşılaştırılmış ve sonuçlar ayrıntılı istatistikler ile birlikte sunulmuştur. Yüz tanıma için Temel Bileşen Algoritmasından faydalanılmıştır. 2015, 77 sayfa
Özet (Çeviri)
Developing rapidly in recent years, GPU technology has attracted especially the attention of researchers and parallel software developers. Development of the programminginterfaces such as NVIDIA CUDA which made it possible to use GPUs in graphic cards for general-purpose computations has excited everyone concerned with parallel programming. This new programming platform,which is also known asGeneral Purpose GPU (GPGPU), has started to be used in many different image processing applications such as medical image processing requiring a high degree of data parallelism and 3D modeling. In this study, first it is examined how the CUDA-enabled graphic cardscan make it easier to develop high performance applications in the field of image processing. In addition, a CUDA-based parallel facial recognition application has been implemented in C++. Serial (CPU) and parallel (CUDA) implementations of the same application are compared according to their performance and the results are presented with detailed statistics. Principal Component Analysis algorithm is used for facial recognition. 2015, 77 pages