Vergi uyuşmazlıklarının idari ve yargı aşamalarında çözümünün karşılaştırılması ve 2010 yılı sonrası İzmir İli örneği
Comparison of tax dispute settlement of administrative and judicial process and after year in 2010 İzmi̇r sample
- Tez No: 426171
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ADNAN ERDAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Vergi uyuşmazlıkları, İdari Çözüm Yolları, Yargı yolu, İzmir ili Örneği, Tax Disputes, Administrative Remedies, Judicial Review, Example of Izmir
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Mali Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Vergi, devletin bireylerden kamu ihtiyaçlarını karşılamak için topladığı en önemli gelir kaynağıdır. Devlet, otoriter gücünü kullanarak topladığı vergiler, tek taraflı işlem olması sebebi ile mükellef ile işlemi gerçekleştiren vergi dairesi arasında çeşitli uyuşmazlıklar çıkması kaçınılmaz olmaktadır. Vergi idaresi ile mükellefler arasında gerçekleşen uyuşmazlıkların çözümünde mükellefin izleyeceği iki yol vardır. Bunların ilki olarak“Barışçıl yol”olarak da adlandırılan idari çözüm yoludur. Bu yolla mükellefler, uyuşmazlığı yargı yoluna taşımadan, idare ile kendi arasında çözmektedir. Bir diğer yol ise mükellefin uyuşmazlığı yargı yoluna taşımasıdır. Bu yolda mükellef idare ile bir çözüme varamaması durumunda söz konusu uyuşmazlığı yargı yoluna taşımasıdır. İdari çözüm yolu olarak mükelleflere sunulan seçenekler uzlaşma, cezalarda indirim, vergi hatalarının düzeltilmesi, üst makama başvuru, pişmanlık ve ıslah müesseseleridir. Mükellef bu yollardan herhangi birini seçerek vergi uyuşmazlığını gidermek için idare ile anlaşmaya varabilmektedir. Mükellefin uyuşmazlığı idari yollarda çözüme kavuşturamaması durumunda yargı yolunu tercih edebilir. Anayasanın 125. maddesince;“İdarenin her türlü eylem ve işlemlerine karşı yargı yolu açıktır.”ifadesi mükellefin, idarenin tek taraflı gerçekleştirdiği idari işlem olan vergiyi, yargı yoluna taşıyabilme imkanı sağlamıştır. Çalışmanın ilk bölümünde, vergi uyuşmazlıklarının idari çözüm yollarına anlatılmaktadır. İkinci bölümünde ise vergi yargısı ele alınacaktır. Son bölümde ise, İzmir ili örneği ile iki çözüm yolu karşılaştırılacaktır.
Özet (Çeviri)
Taxes, government is the most important source of revenue collected from individuals to meet public needs. The state collects taxes using the power of authoritarian, one-sided process that performs the operation between the taxpayers and tax administrations because it is the emergence various conflicts are unavoidable. The resolution of disputes arising between taxpayers and tax administration There are two ways to be followed by taxpayers. They are the first“peaceful path”is also referred to as administrative remedies. In this way, taxpayers dispute moving to the judicial, administrative and solves among themselves. Another way to dispute the taxpayer is carrying the courts. This way the taxpayer concerned in the event of disputes with the administration fail to reach a solution is moving to justice. Administrative remedies as the options available to taxpayers reconciliation, reduction in fines, improving the tax error, refer to the higher authority, remorse and rehabilitation institutions. Taxpayers may have to deal with the administration to resolve the tax dispute by selecting any of these ways. Taxpayers may prefer the dispute to the judicial review fails to resolve the administrative route. By Article 125 of the Constitution;“Judicial review against all actions and acts of administration.”The expression of the taxpayer, the tax administration performs an administrative process in which one side has provided the opportunity to move for judicial review. In the first part of the study describes the administrative remedies of tax disputes. The tax jurisdiction will be discussed in the second section. In the last chapter, İzmir sample will be compared with two solution.