Ahmet Mithat Efendi'nin Tercüman-ı Hakikat Gazetesi'nden seçmeler
Selections From Ahmet Mithat Efendi's Tercüman-ı Hakikat
  1. Tez No: 426279
  2. Yazar: GÜLAY ACAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HİMMET UÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Ahmet Mithat Efendi, Tercüman-ı Hakikat Gazetesi, Ahmet Mithat Efendi, The newspaper of Tercüman-ı Hakikat
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 251
Özet
Ahmet Mithat Efendi romancı, gazeteci, hikâyeci, eleştirmen ve tiyatrocu olarak hizmet ve faaliyetlerde bulunmuş çok yönlü bir yazardır. 1878 yılında Tercüman-ı Hakikat Gazetesi'ni çıkarmıştır. Tercüman-ı Hakikat Gazetesi'nde bölümler halinde neşrettiği bu yazılarında Mithat Efendi eğitim, muallimlik, gazetecilik, mûsikî, kitapçılık gibi belli başlı konulardan bahsetmiştir. Eğitim konusu Mithat Efendi'nin üzerinde önemle durduğu konulardan biridir. Eğitim başlıklı yazılarında vurguladığı konu husûsî mekteplerin artırılması ve çocukların bu okullara teşvik edilmesidir.“Muallimlik”mesleğinden de bahseden Mithat Efendi muallimin iyi öğrenciler yetiştirmesinin işinin ehli olmasıyla ilgili olduğunu anlatmıştır. Mûsikî başlıklı yazılarında öne çıkan isim Notacı Emin Efendi'dir. Emin Efendi mûsiki alanında kitap yazmış ve bu kitap büyük takdîr toplamıştır. Mithat Efendi gazetecilik konulu yazılarında halkın gazeteler vasıtasıyla aydınlatılabileceğini belirtmiştir. Mithat Efendi'nin bahsettiği bir diğer konu“kitapçılık”tır. Kitapçılık konulu makâlelerinde o dönemde yazılmış kırâ'at kitaplarının çocukları eğitecek derecede olduğunu anlatmıştır. Rus Edebiyatı ve Avrupa yâhûd Edip Tolstoy'dan Bir Selâm isimli makâlesinde Mithat Efendi, Tolstoy hakkında düşüncelerini anlatmış ve Esma-i Fünûn isimli tiyatrosunda geçen kişileri tanıtmıştır. Ayrıca Mithat Efendi Müsteşrikin Kongreleri'ne katılmış ve izlenimlerini Tercüman-ı Hakikat Gazetesi'nde makâleler halinde neşretmiştir.
Özet (Çeviri)
Ahmet Midhat Efendi is a versatile novelist, journalist, short story writer, critic and theatre script writer. He published the newspaper of Tercüman-ı Hakikat (Interpreter of Truth) in 1878. Having published these selections in Tercüman-ı Hakikat in episodes, Ahmet Midhat Efendi spoke of several principal issues like education, teaching, journalism, music, book-writing, etc. Education is one of the issues on which Ahmet Midhat Efendi laid too much stress. He stressed in his anecdotes on education that the number of private schools was to be increased while students were encouraged to study at these schools. Having also spoke of profession of“teaching”, Ahmet Midhat Efendi emphasized that only a quality caliber teachers could raise quality students. Notacı (Note Man) Emin Efendi is the person who often appears in his works regarding“music”. Emin Efendi wrote a book on music and won great approval by plenty authorities. Ahmet Midhat Efendi emphasized the fact that the people could have been enlightened through newspapers. Another issue that Ahmet Midhat Efendi talked about is“book-writing”. In his articles regarding“book-writing”, he mentioned that the reading books written at that period of time was good enough to educate children. In his article called“A Salutation from Russian Literature and Europe or Scholar Tolstoy”, Ahmet Midhat Efendi expressed his opinions regarding Tolstoy and introduced the characters in his play called Esma-i Fünûn. Ahmet Midhat Efendi also took part in Congresses of Orientalists and published his observations regarding the congresses in the newspaper of Tercüman-ı Hakikat.