Ahıska Türkleri folkloru üzerine bir araştırma (Kazakistan-Almatı bölgesi)
A research on folklore meskhetian Turks (Kazakhstan - Almaty regi̇on)
  1. Tez No: 426285
  2. Yazar: RAMAZAN ETYEMEZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ÖZÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
  6. Anahtar Kelimeler: Ahıska, Ahıska kültürü, Ahıska folkloru, Ahıska şairleri, Ahıska dernekleri, folklor araştırması, geçiş dönemi, sürgün, Kazakistan, Almatı, Ahıska, Ahıska culture, Ahıska folklore, Meskhetian poet, Meskhetian associations, folklore research, transition period, exile, Kazakhstan, Almaty
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 383
Özet
ÖZET Ahıska Türkleri Folkloru Üzerine Bir Araştırma (Kazakistan-Almatı Bölgesi) Ramazan ETYEMEZ Yüksek Lisans Tezi, SDÜ Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı Isparta, Ocak 2016, 382 sayfa Danışman: Yrd. Doç. Dr. Mehmet ÖZÇELİK Bu çalışma, Kazakistan-Almatı bölgesinde yaşayan Ahıska Türklerinin Folkloru üzerine bir araştırmadır. Ahıskalıların genel tarihinden başlayıp, Almatı'daki günümüz yaşantılarına kadar geçen zaman içindeki tarihi bilgilere ve anılara yer verildi. Genel Ahıska coğrafyası ve Almatı bölgesi tanıtıldı. Nüfusları hakkındaki bilgilere ulaşıldı. Kültürleri anlatılırken; Ahıskalı âşık, şair, din adamı ve Almatı'da yaşayan önemli Ahıskalı şahsiyetler tanıtıldı. Ahıskalıların Almatı'daki sanat etkinliklerine yer verildi ve aile yapıları tanıtıldı. Ahıska folkloru ile ilgili yapılan çalışmalar belirtildi. Birinci bölümde, anlatmaya bağlı türlerden masal, efsane, fıkra ve halk hikâyesi örneklerine yer verildi. İkinci bölümde, manzum türler üzerinde duruldu. Türkü, mani, ninni, ağıt, halk şiirinin örnekleri tespit edildi. Üçüncü bölümde, kalıplaşmış sözler ele alındı. Ahıska atasözleri ile bizim atasözleri arasındaki benzerlikler tespit edildi. Dördüncü bölüm olan folklor bölümünde geçiş dönemi, bayram ve kutlamaları, çocuk oyunları, halk mutfağı, halk giyimi, halk inanışı, halk hekimliği, halk takvimi ile ilgili anlatımlara ulaşıldı. Konularla ilgili resimler, konu ile birlikte verildi. Araştırmamız sırasında çektiğimiz fotoğraflar belirtmek için“özgün”kelimesi kullanıldı. Sonuç bölümünde, tespit ettiğimiz bu ürünlerin öneminden bahsedildi. Geniş kapsamlı olması cihetiyle bundan sonraki yapılacak çalışmalara ışık tutacağı konusu vurgulandı. Araştırma sırasında karşılaştığımız zorluklardan bahsedildi. Sözlük bölümü oluşturulmadı. Bazı kelimelerin anlamları, kelimenin yanında açıklandı. Kaynakça bölümünde kaynak kişiler hakkında gerekli bilgilere de yer verildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A Research on Folklore Meskhetian Turks (Kazakhstan - Almaty Region) Ramazan ETYEMEZ ‎Master Of Science Thesis, SDÜ Turkish Language and Literature Department Isparta, January, 2016, 382 pages Supervisor: Asst. Doc. Dr. Mehmet ÖZÇELİK This study is a research on the folklore of the Meskhetian Turks living in the Kazakhstan - Almaty Region. This study includes historical information about the period beginning from the general history of ahiskali to the present life and the reminiscences. General Meskhetian geography and Almaty has been introduced. Information on their population has been reached. While explaining the culture; Ahıskalı singer, poet, theologian and important personalities living in Almaty were introduced. The Ahiskali art events in Almaty and family structure have been introduced. Studies carried on the Meskhetian Folklore was stated. In the first chapter, the examples of kinds of tale telling, legends, anecdotes and stories of the people were included. In the second chapter, verse on the species. Türkü (Turkish authentic song), mâni (Turkish poem), lullabies, laments, and the examples of folk poetry were studied. In the third chapter, the stereotypes have been studied. The similarities between Meskhetian proverbs and the ones belong to Anatolian Turks were identified. In the fourth chapter, The Folklore, narration regarding the transition period, holidays and celebrations, children's games, folk cuisine, folk clothes, folk beliefs, folk medicine, and folk calendar was reached. Issues related to images have been given with the topics. To specify photos we took during our research the word“original”was used. In conclusion, the importance of these products we identified has been mentioned. With its wide aspect, it has been highlighted that it should shed light on the future comprehensive studies. The difficulties encountered during research was also mentioned. Glossary section is not created. The meaning of some words, was written alongside the word. Necessary information about resource persons were also included in the References section