Katılım bankacılığının algılanmasında işleyiş sisteminin etkisi
The effect of the operation system on the perception of participation banking
  1. Tez No: 426374
  2. Yazar: YASEMİN GELİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET HÜSREV EROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Banking
  6. Anahtar Kelimeler: Algılama, Faizsiz Bankacılık, Katılım Bankacılığı, Katılım Bankacılığı İşleyiş Sistemi, Perception, Interest-Free Banking, Participation Banking, Operation System of Participation Banking
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
ÖZET KATILIM BANKACILIĞININ ALGILANMASINDA İŞLEYİŞ SİSTEMİNİN ETKİSİ Yasemin GELİR Süleyman Demirel Üniversitesi, İşletme Bölümü, Yüksek Lisans Tezi, 165 Sayfa, Ocak 2016 Danışman: Doç. Dr. Ahmet Hüsrev Eroğlu Ülkemizde faizsiz bankacılık uygulamaları ilk olarak özel finans kurumları adıyla 1985 yılında faaliyete başlamıştır. Katılım bankacılığı ismini aldığı 2005 yılına kadar genel anlamda hakkında çok fazla bilgi sahibi olunmasa da gerekli yasal düzenlemeler ve denetim boşluklarının giderilmiş olması bakımlarından diğer bankalara alternatif olma yönünde ciddi adımlar atılmıştır. Ancak günümüzde bu kurumların daha etkili ve verimli bir şekilde varlık gösterebilmeleri için toplumu bu kurumlar hakkında daha iyi tanıtmak ve bilgilendirmek gerekmektedir. Katılım bankacılığının diğer klasik bankalardan farklı olduğunun özellikle işleyiş sisteminin kişiler tarafından bilinirliğinin düşük olduğu düşüncesiyle bu araştırma yapılmak istenmiştir. Katılım bankacılığı işleyiş sisteminin bilinirliliğinin artmasıyla katılımcıların bu bankalara olan talepleri artacak önyargıları ise azalacaktır. Bu araştırma, katılım bankacılığının ürün ve hizmetlerini kullanan ve kullanmayan katılımcıların, katılım bankacılığı işleyiş sistemi süreci ile ilgili bilgi düzeylerini ölçmek ve bilgi düzeyleri ile cinsiyet, yaş, eğitim, meslek ve gelir grupları arasında herhangi bir farklılık olup olmadığını ortaya koymak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmada ayrıca katılımcıların, katılım bankacılığını hangi sebeplerden dolayı tercih ettikleri ya da etmedikleri ve bu bankaların katılımcıların beklentilerini karşıladığı ya da karşılayabileceğine ilişkin inanışları belirlenmeye çalışılmıştır. Amaç doğrultusunda hazırlanan anket formu; Isparta ili merkezinde ikamet eden, katılım bankalarının ürün ve hizmetlerini kullanan ve kullanmayan katılımcıları kapsayan toplam 470 kişiye uygulanmıştır. Araştırma sonucunda; katılım bankacılığı işleyiş sistemi bilgi düzeylerine ilişkin olarak katılım bankacılığını kullananlar ile kullanmayanlar arasında, cinsiyetler, yaş, eğitim, meslek ve gelir grupları arasında istatistiksel açıdan anlamlı farklılıklar ortaya çıkmıştır. Katılım bankacılığı ürün ve hizmetlerini kullananların kullanmayanlara kıyasla daha bilgili olduğu görülmüştür. Genel olarak baktığımızda katılım bankacığının bilinirliliğinin düşük olduğu dolayısıyla katılımcıların bu bankalara olan algılarının zayıf olduğu görülmüştür. Ayrıca katılım bankacılığının tercih edilmesinde bu bankaların faizsiz çalışmaları, tercih edilmemesinde ise bu bankaların yeterince tanınmaması önemli bir etken olmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECT OF THE OPERATION SYSTEM ON THE PERCEPTION OF PARTICIPATION BANKING Yasemin GELİR Süleyman Demirel University, Department of Business Administration, Master Thesis, 165 Pages, January 2016 Supervisor Assoc. Prof. Dr. Ahmet Hüsrev Eroğlu In our country, interest-free banking applications firstly started their operations in 1985, named private finance institutions. Although having not much knowledge about it until the year 2005 in which it has the name participation banking, considerable progresses made on the way of being alternative of the other banks. But it is necessary to introduce these foundations to win people's approvalmore efficiently. This survey is done because of the thought that there is a lack of knowledge about its difference from the other banks and its system of functioning, demands of participants will increase and their prejudices will decrease. This research has done to evaluate the knowledge level of the participation about the process of operation system of the participation banking and to make clear that if there is a difference between knowledge level and age, sexes, education, job and income groups. In the survey it is wanted to make clear that why the participants prefer these banks or why not and also if their needs respanded or do they believe it can be responded. The survey sheet which has been prepared throught the aim has applied on 470 people that lives in the city center of Isparta who uses and doesn't use the products and services of the participation banking. At the end of the search; meaningful statistical differences emerged on between people that uses participation banks according to their operation system profiles and that don't use it, and between ages, sexes, job, education and income groups. It seen that the ones who use the servings and products of the participation banking are more informed than the ones who don't use. In genereal wiew it is seen that knowledge about participation banking is low, so participants' approval about these banks are weak. Besides, working without interest is an important factor on peoples preference. And being unfamiliar is a factor of it's not being preferred.