İşçi sınıfının oluşumunda sendikalaşma süreci
Formation of the working class in the process of unionization
  1. Tez No: 426375
  2. Yazar: ÇİĞDEM KOÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KENAN ÖREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İşçi, sendikalaşma, işçi hareketleri, işçi örgütleri, sendikal haklar, grev, toplu sözleşme, worker, unionization, labourmovement, worker's organizations, trade union right, strike, collective agreement
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 219
Özet
Tez çalışmam üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde ilk olarak 1876 öncesi dönemdeki işçilere kısaca değinilmekte, daha sonra 1876 sonrası dönemdeki işçilerden ayrıntılı olarak bahsedilmiştir. Sendikal hareket Sanayi Devrimi'yle beraber Avrupa'da başlamış ve daha sonra tüm dünyaya yayılmıştır. Sanayileşmeyle birlikte sosyo-ekonomik ve siyasal yaşam yeni bir hal almıştır. Sanayileşmeyle birlikte beden gücüne dayalı üretim biçiminin yerini makine ve fabrikaya dayalı üretim almıştır. Bu üretim biçimi modern üretim şekillerini ve yeni sınıfları ortaya çıkarmıştır. Bu sınıflardan biri olan işçi sınıfı var olan düzendeki sorunları gidermek, hak ve menfaatlerini korumak ve geliştirmek için örgütlenme hareketleri başlatmıştır. İkinci bölümde, işçi sınıfının Osmanlı İmparatorluğu'nda günümüze gelene kadar geçirdiği değişimler incelenmiştir. Osmanlı'da modern anlamda ilk işçilere ordu ve saray ihtiyaçlarını karşılamak üzere kurulan fabrikalarda rastlanmaktadır. Cumhuriyet döneminde ise işçi sınıfı Osmanlı'dan kalan bir mirastır. Bölümde Osmanlı'dan Cumhuriyet'e bölümlendirme yapılarak siyasal ve ekonomik dönüşümler temel alınmıştır. Üçüncü bölümde, Cumhuriyet'in ilanıyla birlikte sosyal politika alanından önemli gelişmeler kaydedilmiştir. Osmanlı döneminden itibaren işçi örgütlenmeleriyle ilgili çeşitli düzenlemeler yapılmıştır. Tek partili dönemden çoğulcu sisteme, düzeni oturtmak için meydana getirilen darbeler, endüstri ilişkilerinin yapısını etkilemiştir. Bu gelişmeler hiç kuşkusuz sendikaları da etkilemiş, sendikaların aleyhinde bir durum oluşturmuştur. Küreselleşmenin de etkisiyle sendikalar açısından ciddi sıkıntılar yaşanmıştır. Bu konuda yaşadıkları en büyük sıkıntı, büyük oranda üye kaybetmeleri ve sendikalaşmanın azalmasıdır.
Özet (Çeviri)
My thesis consist of three chapters. First chapter, briefly tackles on the workers of pre-1876, then it mentions the workers of post-1876 in detail. The Trade Union Movement began in Europe with the industrial revolution and then spread through out the World socia-economic and political life has taken a new turn with industrialization. Body based production mode has been replaced by machine and factory based production with the industrialization. This production style have revealed modern production relations and new classes. In order to resolve the problems of the working class, which has one of these classes, the organization has initicted action to protect theright and benefit and improve. Second chapter, the changes that come until today been examined by the working class in Ottoman Empire. Established to meet to needs of the army and the palaceareto be found in Ottoman Empire in the modern sense first workers in the factories. The workingclass is alllegacy of the Republic sections are based. In the third chapter, significant improvements in the social policy are with pro clamation of there public is saved various arrangements have been made about the organization of workers from the Ottoman era. From the single-party erat o pluralist impact formed to fit the layout and has affected the structure of industrial relations. These developments have undoubtedly influenced the unions, has created a case against theunion. Globalization also has experienced serious difficulties in terms of the influence unions. The biggest problem faced in this mostly union members and the decrease is losing.