Vahyin kâtipleri
Revelations scribes
  1. Tez No: 426377
  2. Yazar: İSMAİL FEYYAZ VANLIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSHAK ÖZGEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kur'ân'ın Yazılması, Kitap, Ümmî, Peygamberin Ümmîliği, Vahiy Kâtipleri, Script of the Revelation, Holy Book, Ummî, The Prophet as an Ummî, Revelation Scribes
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu tezde vahiy kâtipleri ve Kur'ân'ın yazılması hakkındaki bilgileri araştırmaya çalıştık. Çalışmamız Giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Tezimizin Giriş bölümünde Kur'ân'ın nâzil olduğu dönemi ve ilk dönemlerden itibaren yazılarak muhafazasının nasıl sağlandığını Tarih, Ayet ve Hadis delilleri başlığı altında açıklamaya çalıştık. Birinci bölümde Rasûllullah (sav)'a nisbet edilen ümmîlik vasfını, ümmî kelimesinin anlamını, Kur'ân'ı Kerim'de ümmî lafzının geçtiği yerleri ve istenen mananın ne olduğunu, İslam âlimlerinin konuyla alakalı görüşlerini, Rasûllullah (sav)'ın okuryazar olduğunu söyleyenler ile kesinlikle okuma ve yazma bilgisine sahip olmadığını ifade edenlerin delillerini Hadis ve rivayetlerin bildirdiği anlam doğrultusunda araştırmaya çalıştık. Tezimizin son bölümünde vahiy kâtipliğinin ne anlama geldiğini, vahiy kâtiplerinin kimler olduğunu, konuyla alakalı eserlerini, sayıları hakkında İslam âlimlerinin görüşlerini araştırdık. Temel oluşturması açısından yazı ve Arap yazısının tarihsel sürecini ve Rasûllullah (sav) sonrası vahyin yazılarak bir araya getirilmesinde kâtiplerin izlediği yöntemi izah etmeye çalıştık. Ku'rân ilimleri, Kur'ân Tarihi ve İslam Tarihi ile alakalı kaynaklar kullanılarak Kur'ân Tarihi açısından irdelenmesi gereken vahiy kâtipleri ile ilgili mesele, ilmi bir metodla günümüze ulaşan bilgiler ışığında son derece titiz bir çalışmayla araştırılmış ve izah edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis constitutes the researches about the revelation scribes and the script of the Holy Qur'an. The thesis consists of an introduction and two chapters. The introduction deals with the period of the Qur'an-revelation. Furthermore the author explains the methods of protection of the revelation by its script with three kinds of evidence: History, Revelation and Hadith. In the first chapter the author analyses according to the hadiths and historical tradition, to the attribute Ummî of the Prophet (sav), the meaning of the Word Ummî, the term Ummî in the Qur'an and its aimed meaning, the thoughts of the Islamic scholars about this topic, the arguments of those, who hold the view that the Prophet (sav) was literate and the arguments of those, who are sure that the Prophet could neither read nor write. The last chapter of the thesis deals with the meaning of the revelation scribe, the personalities of the scribes as well as their works about the topic and the thoughts of the Islamic scholars about the number of the revelation scribes. The author broaches also the issue of writing in general and Arabic writing history and completes with the explanation of methods of the revelation scribes for the collection of the revelation in written form after the Prophet (sav). This thesis depicts the theme of revelation scribes accurately based on the history and sciences of the Holy Qur'an and the existing academic sources.