Kur'an'da kelime kavramı
The conception of the 'kelime' in the Koran
- Tez No: 217221
- Danışmanlar: PROF.DR. İSMET ERSÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kur'an Kelime Hz brahim Ahiret Küfür, Koran Word Hz brahim Other world Abuse
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
nsanların en temel özelligi konusma vasfıdır. Diger varlıklardan temel ayırım noktası konusma özelligine sahip olmasıdır. Ayrıca konusma, insanın sahip oldugu en büyük nimetlerden biridir. Kur'an'da ?kelime? çok degisik manalarda kullanılmıstır. Kelime yalın halde kullanıldıgında Hz brahim'in tabi tutuldugu imtihanlar, Hz Âdem'in tevbe için kullandıgı birer vasıta, ahirette kâfirlerin pismanlıklarının bir fayda vermemesi ve Allah'ın kelamının tahrif edilmesi gibi manalarda kullanılmaktadır. Sıfat tamlaması olarak kullanıldıgı durumlarda iki sekilde kullanıldıgını görüyoruz. Kelime-i Tayyibe ve kelime-i habise seklinde iki kullanımı vardır. Bu iki kullanımla alakalı çesitli yorumlar yapılmıstır. Kelime-i tayyibenin, ?Kelime-i sehadet ve kelime-i tevhid, iman? oldugu söylenmistir. Kelime-i habise ise ?küfür? veya kötü olan her sey oldugu söylenmistir. Kur'an'da kelimenin dördüncü bir kullanım sekli ise fiil olarak kullanımıdır. Bu sekilde kullanımı Allah'ın Hz Musa ile olan mükâlemesi, kıyamette azaların kisi aleyhine sahitlikte bulunması, vahyin gelis sekilleri, Allah'ın kıyamette mükâlemede bulunmayacagı veya zecr ile mükâlemede bulunacagı kimseler, müsriklerin hangi delil getirilse de getirilsin inanmayacakları, bir iftira karsısında mümin tavrı, durusu, susma orucu ve Dabbetü'l-Arz'ın konusması gibi manalarda kullanılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The most fundemantal characteristic of people is the speaking quality. The point of the fundamental distinction from other creqtures is that they have characteristic of speaking. Moreover, speaking is one of the biggest blessing that a person has. ?Kelime? is used in very different meanings in the Kur?an. When ?kelime? is used in nominative case, it is used in the meaning, of such as the eminations which were subjected to Hz. brahim, and intermediary which Hz. Adem used for penitence, not making use for regrets of the unbelievers in the other world, and being falsified the word of the God. We see that it is used in two forms in the conditions that it is used as compuond word of adjective. It has two usages such as ?Kelime-i Tayyibe? and ?Kelime-i Habise?. Different commants have been made about these two usages. It has been said that ?Kelime-i Tayyibe? means ?Kelime-i sehadet? and ?Kelime-i tevhid, iman?. It has been said that ?Kelime-i Habise? means ?abuse? or everything bad. The fourth usage form of ?kelime? in the Koran is its usage as verb. n this form it is used in the meanings of such as the conversation between the God and Hz Musa; limbs testifying against the person doomsday; the arrivel forms of the God?s revelation; God?s not making any conversation on the doomsday or that he will make a conversation with reprimand; that the polyteists will not beleive whichever evedence that is brought; the manner, attitude, the position, the fast of being silent of the beleiver in the face of a slander; and the speaking of the ?Dabbetü?l-Arz?.