Elit sporcularla sedanter yaşam süren kişilerin tibial torsiyon açılarının karşılaştırılması
Comparation of tibial torsion angles between elite athletes and who spends a life of sedanter
  1. Tez No: 426517
  2. Yazar: AHMET BAYRAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. IŞIK TUNCER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Goniometric measurement, tibial torsion angle, transmalleolar axis
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Torsiyon; uzun kemiklerin longitudinal olarak kendi aksı etrafında dönme şeklinde olan rotasyonel deformitesi olarak tanımlanmıştır. Tibia'da görülen bu deformasyon çocuklarda içe ve dışa basmanın birincil nedenidir. Bunun yanında ilerleyen yaşlarda birçok ortopedik rahatsızlığa yol açmanın yanında alt ekstremite sakatlıkları içinde risk faktörüdür. Bu çalışma ile Konyaspor kulübü A takımı futbolcularının tibial torsiyon açısı ile sedanter grup kişilerin TTA'ları karşılaştırılması amaçlanmıştır. A takım seviyesinde düzenli antrenman programına katılan, kas kuvveti ve dayanıklılığı yüksek profesyonel futbolcuların TTA açısı ile fiziksel aktiviteden uzak sedanter grubun TTA açıları değerlendirilerek farklı fiziksel aktivite düzeyinde olan kişilerin TTA'larının karşılaştırılması amaçlanmıştır. Böylelikle TTA' nın bireyde ileriye dönük neden olabileceği birçok kas-iskelet sistemi problemlerini (içe-dışa basarak yürüme, osteoartrit vb.) en aza indirmek için yapılması gerekli istirahat veya düzenli ve günlük egzersiz programlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma 2015 yılı haziran – ekim tarihleri arasında 25 elit sporcu ile 25 sedanter kişinin sağ ve sol tibial torsiyon açıları transmalloer açı ölçüm yöntemiyle gonyometre aracılığıyla ölçülüştür. Değerlendirme non-parametrik testler ile yapılmıştır. İkili karşılaştırmalarda ise Mann Witney U testi kullanılmıştır. Grup içi sağ-sol taraf ölçüm karşılaştırmalarında anlamalı bir fark bulunamamıştır (p>0,05). Gruplar arası sağ taraf ölçümleri karşılaştırılmış anlamlı bir sonuç bulunmamıştır (p>0,05). Gruplar arası sol taraf karşılaştırılmasında ise anlamlı fark saptanmıştır (p˂0,05). Bu bulgular ışığında fiziksel aktivite düzeyinde farklı yaşam tarzı belirleyen kişilerde tibial torsiyon açısının farklılığını göstermiştir. Uzun süreli ve düzenli yapılan egzersiz programın TTA'nı değiştirebileceği yönünde kanı oluşturulmuştur. Anahtar kelimeler; Gonyometrik ölçüm, tibial torsiyon, transmalloer aks.
Özet (Çeviri)
Torsion is described as a rotational deformation and it is experienced as a result of long bones turning longitidunally around its own axe. This deformation found in tibia isthe main reason children stepping in-toe and out-toe. It not only creates orthopaedic problems in the future, but also a risk factor for lower extremities injuries. This study intends to compare TTA of sedantery group members and tibial torsion angles of Konyaspor players. In this research, comparing TTA angles of two different groups is the main purpose, one of these groups is Professional players who regularly attends the main squad trainings and have high level of muscle power and durability, while the other group is sedantary that does not have the same physical activity. Hence, we have been trying to determine the necessary resting and regular training schedule in order to reduce the muscle-bones system problems (in-toe, out-toe and ostoarthritis and such) that TTA might cause in the future. The research was conducted between June-October 2015 on 25 elite players and 25 sedantary people by measuring their right and left tibial torsion angles measurement way and goniometer. During evaluation, non- parametric tests were applied. And Mann Witney U test was used for the paired comprasion. There was not a significant difference in right-left measurements within the groups. There was not asubsatntive difference considering the right measurements between the groups , while there was an important variation in left side measurements (p˂0,05). These findings Show that tibial torsions angle differs when people have physically different life styles. It is understood that regular and long time exercise can change TTA of the programme.