Şizoaffektif bozukluk hastalarında peroksiredoksin-1 düzeyi ve oksidatif metabolizmanın incelenmesi
Evaluation of peroxiredoxin-1 level and oxidative metabolism in schizoaffective disorder patients
- Tez No: 426530
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN VIRIT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Şizoaffektif bozukluk, Peroksiredoksin-1, oksidatif stres, Schizoaffective disorder, Peroxiredoxin-1, Oxidative stress
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Daha önce yapılmış pek çok çalışma ile şizoaffektif bozuklukta oksidatif dengenin bozulduğuna dikkat çekilmiştir. Ancak yaptığımız literatür taramalarında şizoaffektif bozukluk hastalarında peroksiredoksin-1 (PRX-1) düzeyi ile oksidatif metabolizmayı araştıran çalışmaya rastlamadık. Bu çalışmada şizoaffektif bozukluk hastalarında PRX-1 düzeylerini ve PRX-1 düzeyleri ile oksidatif stres düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçladık. Yöntem: DSM-5' e göre şizoaffektif bozukluk tanısı konulan 40 hasta ile 40 sağlıklı kontrol çalışmaya alındı. Serum total antioksidan seviye (TAS), total oksidan seviye (TOS), PRX-1 düzeyleri ölçümü ve oksidatif stres indeksi (OSİ) hesaplanması Gaziantep Üniversitesi Biyokimya laboratuvarında yapıldı. Bulgular: Şizoaffektif bozukluklu hastalar ve kontrol grubu TAS, TOS, OSİ ve PRX-1 değerleri açısından karşılaştırıldığında; TAS açısından anlamlı fark saptanmazken, TOS ve OSİ anlamlı olarak yüksek, PRX-1 ise anlamlı olarak düşük saptandı. Sonuç: Çalışmamızda TOS ve OSİ bundan önce yapılmış olan çalışmaların birçoğunda olduğu gibi şizoaffektif bozukluk hastalarında kontrollere kıyasla yüksek bulundu. TAS düzeyleri ise kontrollere kıyasla düşük olmasına karşın bu farklılık istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı. Çalışmamızın önemli bir diğer bulgusu şizoaffektif bozukluk hastalarında kontrollerden düşük saptadığımız PRX-1 düzeyleridir. Daha önce yapılan çalışmalarda kanser dokularında artan oksidatif strese karşı peroksiredoksin seviyelerinin artması kompanzasyon mekanizması olarak düşünülmüş ve hipotezler kurulmuştur. Bizde çalışmamızda literatürdeki bu çalışmalar ışığında şizoaffektif bozukluk hastalarında artmış oksidatif strese karşı yeterince antioksidan mekanizmanın çalışmadığını gündeme getirmekteyiz. Çalışmamız şizoaffektif bozukluk hastalarında PRX-1 seviyesini ve oksidatif parametreler ile ilşikisini inceleyen ilk çalışma olması literatüre ciddi katkılar sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: In literature, studies point that oxidative balance in schizoaffective disorder is disrupted. But we found no study about peroxiredoxin-1 (PRX-1) and oxidative metabolism in schizoaffective disorder patients. In this study, we aim to evaluate PRX-1 levels in schizoaffective disorder patients and investigate the relation between PRX-1 level and oxidative stress level. Methods: 40 patients with schizoaffective disorder which diagnosed according to DSM-5 and 40 healthy control were conducted. In the Biochemistry Laboratory of Gaziantep University, serum total antioxidant level (TAS), total oxidant level (TOS), PRX-1 level were measured and oxidative stress index (OSI) were calculated. Results: Like most of the studies in literature, TOS and OSI were found to be higher in patients with schizoaffective disorder compared to control group. TAS levels were lower compared to control group but this difference was not statistically significant. Another important result of our study is PRX-1 levels were found to be lower in patients with schizoaffective disorder compared to control group. In literature, increase in peroxiredoxin level against oxidative stress in tissues with cancer are considered as compensation mechanism and hypothesis has been established. In light of these studies, we emphasize that antioxidant mechanism against oxidative stress does not function enough in schizoaffective disorder patients. Our study is the first study in the literature which investigate PRX-1 level and relation between oxidative parameters in schizoaffective disorder patients, so our study can make significant contributions to the literature.