Normal ve bozulmuş glukoz toleranslı obez hastalarda plazma GLP-1, C-RP ve adiponektin düzeyleri arasındaki ilişki
The relation between plasma GLP-1, C-RP and adiponectin levels at the obesity patients with normal and impaired glucose tolerance
- Tez No: 426551
- Danışmanlar: PROF. DR. ERSİN AKARSU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: Diabetes Mellitus, Obezite, GLP-1, Adiponektin, CRP, Bozulmuş Glukoz Toleransı, Diabetes Mellitus, Obesity, GLP-1, Adiponectin, CRP, Impaired Glucose Tolerance
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Obez kişilerde patofizyolojik değişiklikler içinde en önemlilerden biri kronik sistemik inflamasyonun varlığıdır. Çalışmamızın amacı; normal ve bozulmuş glukoz toleranslı obez hastalarda; inflamatuvar bir belirteç olan CRP, antiinflamatuvar özellikteki adiponektin ve Tip-2 DM patogenezinde önemli bir inkretin olan plazma GLP-1 düzeyleri arasındaki ilişkinin araştırılmasıdır. Çalışmaya kliniğimize başvuran, vücut kitle indeksi (VKİ) ≥30 kg/m2 olan, normal glukoz toleranslı 30 hasta, bozulmuş glukoz toleranslı 30 hasta ve VKİ normal olan sağlıklı 20 kişi alındı. Tüm hastalardan ve kontrol grubundan serum adiponektin, GLP-1, açlık insülin, lipid profili, HbA1C ve CRP düzeyleri çalışıldı. Tüm kişilerin bel çevresi ölçüldü. İnsülin direnci (IR), Homeostasis Model Assesment (HOMA) indeksi kullanılarak belirlendi. Obez olgularda Oral Glukoz Tolerans Testi (OGTT) yapıldı. Gruplar yaş ve cinsiyet yönünden benzerdi. C-reaktif protein, GLP-1 ve adiponektin değerleri bakımından tüm gruplar arasında anlamlı farklılık gözlendi (sırasıyla, p=0.001, p=0.001, p=0.033). Alt grupların karşılaştırılmasında, NGT ve BGT obez hasta grubunda, sağlıklı kontrol grubuna göre; CRP anlamlı olarak yüksek, GLP-1 ise anlamlı olarak düşük saptandı (sırasıyla, p=0,001, p=0,001, p=0,001, p=0,001). BGT obez hasta grubunun adiponektin düzeyi, sağlıklı kontrol grubuna göre anlamlı derecede düşüktü (p=0,010). Ancak NGT obez hasta grubu ile BGT obez hasta grubu arasında CRP, GLP-1 ve adiponektin açısından anlamlı fark saptanmadı. Korelasyon analizinde; NGT obez hasta grubunda, CRP ile VKİ ve bel çevresi arasında anlamlı pozitif korelasyon saptandı (sırasıyla, r=0,427, p=0,019 ve r=0,407, p=0,026). Diğer taraftan GLP-1 ve adiponektin ile diğer parametreler arasında anlamlı korelasyon saptanmadı. BGT obez hasta grubunda ise GLP-1 ile bel çevresi arasında negatif yönde anlamlı korelasyon mevcuttu (r=-0,380, p=0,038). Ancak CRP ve adiponektinle diğer parametreler arasında anlamlı korelasyon saptanmadı. Sonuç olarak; obez hastalarda CRP yüksekliği saptanması, obezitede bir inflamasyon varlığına işaret etmektedir. Obez olgularda CRP yüksekliği yanı sıra, GLP-1 ve adiponektin düzeylerinin azalmış olması, özellikle bozulmuş glukoz toleranslı hastalarda ilerde diyabete progresyon için bir belirteç olabilir. NGT obez hasta grubunda, CRP ile VKİ ve bel çevresi arasında anlamlı pozitif korelasyon, BGT obez hasta grubunda ise GLP-1 ile bel çevresi arasında anlamlı negatif korelasyon olması bu görüşü destekler niteliktedir.
Özet (Çeviri)
One of the most important pathophsysiological change in obese patients is systemic chronic inflammation. The aim of our study is evaluating the relation between CRP which is an inflammatory marker, antiinflammatory adiponectin and GLP-1 which is very important incretin hormone at Type-2 DM's pathogenesis in obese patients with normal and impaired glucose tolerance (IGT). We have included 60 obese patients who have BMI ≥30 kg/m2 (30 patients with normal glucose tolerance (NGT), 30 patients with IGT) and another group including 20 healty people who have normal BMI. We worked on plasma adiponectin, GLP-1, hunger insuline, lipid profile, HbA1C and CRP levels for all patients including the control group. Waist circumference of all patients was measured and insuline resistance was determined by using (HOMA). Oral glucose tolerance test (OGTT) was made to obese patients. Regarding the age and sex of the patients, the groups were quite similar. It was observed that there were significant differences in CRP, GLP-1, adiponectin levels (respectively p=0.001, p=0.001, p=0.033). As a result of comparing the obese patients which have IGT and NGT with healthy control group; we determined that at the obese patients groups which were with IGT and NGT had significantly higher CRP levels and lower GLP-1 levels than the healthy control group (respectively p=0,001, p=0,001, p=0,001, p=0,001). The adiponectin levels of the IGT obese patients' group were lower than the healthy control group (p=0.010). But there was no significant difference at the IGT obese patients' group with regard to CRP, GLP-1 and adiponectine levels. At the correlation analysis, significant positive correlation was found between CRP, BMI and waist circumference in the NGT obese patient group (respectively, r=0,427, p=0,019 and r=0,407, p=0,026). On the other hand there was no significant correlation found between GLP-1, adiponectin and the other parameters. Furthermore, at the IGT obese patient group there was significant negative correlation in terms of GLP-1 levels and waist circumference (r=-0,380, p=0,038). But there was no significant correlation with CRP levels, adiponectin and other parameters. As a result; finding high CRP levels at the obese patients, makes us think there is an inflammatory process at obesity. The observation of high CRP levels in obese cases and lower GLP-1, adiponectin levels can be used as a marker to identify IGT patients's diabetic progress in patients' follow up. To find out the positive correlation about CRP, BMI and waist circumference in NGT obese patients, in addition to the negative correlation about GLP-1 levels and waist circumference at IGT obese patients's group give support to this idea.