Üç farklı ısıtılmış Guta Perka yöntemi kullanılarak doldurulan yapay internal kök rezorpsiyonlarında kök yüzeyinde oluşan ısının incelenmesi
Evaluation of warming on external root surface during filling of simulated internal root resorption cavities with three different warm Gutta Percha techniques
- Tez No: 426624
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KADİR TOLGA CEYHANLI
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Diş rezorpsiyonu, Termografi, Nitrik asit, Kök kanalı, Kök kanal dolumu, Root resorption, Thermography, Nitric acid, Root canal, Root canal obturation
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışmanın amacı; oluşturulan yapay internal rezorpsiyon kaviteleri sıcak guta perka teknikleri ile doldurulurken kök yüzeyinde oluşan sıcaklık artışının değerlendirilmesidir. Çalışmada 60 adet çekilmiş alt premolar diş kullanıldı. Dişlerin kök kanalları ProTaper F4 boyutuna kadar genişletildi. Daha sonra dişler vertikal olarak iki parçaya ayrılarak kök kanallarının ortasında nitrik asit demineralizasyonuyla yapay internal rezorpsiyon kaviteleri oluşturuldu ve parçalar tekrar birleştirildi. Oluşturulan yapay rezorpsiyon kaviteleri; kök yüzeyi ile kavitenin dış sınırı arasında standart iki farklı dentin kalınlığı (0.5mm, 1mm) olacak şekilde ayarlandı. Örnekler bu dentin kalınlıklarına ve sonraki aşamada uygulanacak sıcak guta perka doldurma yöntemine göre altı faklı gruba ayrıldı. Termoplastik enjeksiyon (TPE) (Beefill), devamlı dalgalı kondensasyon (DDK) (Beefill 2in1) ve kor taşıyıcılı sistem (KTS) (Herofill) olmak üzere üç farklı sıcak doldurma yöntemi uygulandı. Kanal dolumu sırasında kök yüzeyindeki sıcaklık değerleri kızıl ötesi termal kamerayla ölçüldü. Elde edilen veriler Kolmogorov-Smirnov, One-Way ANOVA, Post hoc Bonferroni ve Student-T testleriyle analiz edildi. Küçük rezorpsiyon kavitelerinde DDK ve TPE yöntemleriyle kök yüzeyinde oluşan sıcaklık artışı KTS'ye göre anlamlı şekilde yüksek bulundu (P˂0.05). Büyük rezorpsiyon kavitelerinde DDK yöntemiyle kök yüzeyinde oluşan sıcaklık, TPE ve KTS'ye göre anlamlı derecede yüksek bulundu (P˂0.05). Kullanılan kanal dolum yöntemine bakılmaksızın rezorpsiyon boyutları karşılaştırıldığında, büyük rezorpsiyon kavitelerinde, küçük kavitelere göre anlamlı derecede daha fazla sıcaklık artışı görüldü (P˂0.05). Kök yüzeyi ile kök kanalı arasındaki dentin kalınlığı ilerleyen rezorpsiyonla azalır. Bu azalma 0.5mm'nin altına düştüğünde sıcak guta perka yöntemleriyle kök kanalları doldurulurken kök yüzeyinde oluşan sıcaklığın patolojik seviyelere yükselmesine neden olabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the temperature on external root surface during filling of internal root resorption cavities with warm gutta percha techniques. Sixty mandibular premolar teeth were used for this study. Root canals were prepared with ProTaper up to size F4. Teeth were vertically sectioned into two halves and internal resorption cavities were created with aplication of nitric acid at the middle section of root canal. Then root sections were re-cemented together in the same position. Dentin thickness between outer border of internal resorption cavities and root surface was standardised and two different thicknesses created ( 0.5mm, 1mm). Subjects divided into six groups according dentin thickness and root filling techniques used. Thermoplastic injectable gutta-percha (TPE) (Beefill), continuous wave of condensation (DDK) (Beefill 2in1) and carrier-based gutta-percha (KTS) (Herofill) techniques were used for root canal filling. Temperature rises on external root surface was measured with infra-red thermal camera. Kolmogorov-Smirnov, One-Way ANOVA, post hoc Bonferroni and Student-T tests were used for statistical analysis. Heat values at small resorption cavities were statistically significantly higher at DDK and TPE techniques than KTS (P˂0.05). Temperature values at large resorption cavities with DDK technique were higher than TPE and DDK (P˂0.05). When resorption sizes compared, temperature values at large resorptions were higher than small ones with all techniques (P˂0.05). Dentin thickness between root canal and root surface reduces with the increasing size of internal root resorption cavities. Reduction of dentinal thickness smaller than 0.5mm can result in temperature rise up to pathological level at outer root surface when warm gutta-percha fillig techniques are used.