Uluslararası çalışma örgütüne göre inşaat sektöründe davranış kurallarının incelenmesi
Investigation of conduct by the construction sector in international labour organization
  1. Tez No: 426655
  2. Yazar: CENGİZ AKYILDIZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NAİM DENİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: ILO, İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulamaları, hukuksal uygulamalar, eğitim ve kültür, ILO, Occupational Health and Safety Applications, enhancements, legal applications, education and culture
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
İnşaat Endüstrisinde sağlık ve güvenlik konuları, her zaman büyük bir problem ve endişe konusu olagelmiştir. Özellikle gelişmekte olan ülkelerde, inşaat endüstrisinde yaşanan ölümcül kazalar diğer endüstrilerdekine oranla çok yüksektir. Tüm dünya ülke devletlerinin uyguladığı programlara ve şirketlerin kendi aldıkları önlemlere rağmen, inşaat kazalarının sayısı hala endişe verecek kadar yüksektir. Türkiye gelişmekte olan ülkeler arasında inşaat faaliyetlerinde güçlü büyüme yaşayan ülkelerden biri olmakla beraber, mevcut sağlık ve güvenlik kurallarının inşaat endüstrisinde tam olarak uygulanmamasından dolayı inşaat alanları hala büyük tehlike içermektedir. İş Sağlığı ve Güvenliği konusunda en söz sahibi ülke olan İngiltere, bu konudaki çalışmalarına sanayi devrimiyle beraber başlamış ve Uluslararası Çalışma Örgütünün (ILO: International Labour Organization) kurulmasına öncülük etmiştir. Halen ILO tarafından geliştirilen kurallar üye ülkelerde benimsetilmeye ve uygulatılmaya çalışılmaktadır. Bu tez çalışmasında başta İngiltere olmak üzere Avrupa Birliği, ABD ve gelişmekte olan ülkelere ait İş Sağlığı ve Güvenliği Hakkındaki istatistikler değerlendirilerek ülkemizdeki durumun ortaya konulması amaçlanmıştır. İnşaat endüstrisinde İş Sağlığı ve Güvenliği uygulamaları konusunda, literatür taraması yapılmış, İSGÜM, ILO, HSE ve diğer Dünya devletlerindeki örnek uygulamalar incelenerek ülkemizde İş Sağlığı ve Güvenliği uygulamalarının gelişmiş ülkeler düzeyine çıkarılması için başlıca gereksinimler belirlenmiştir. Bunlar: a. İlkokuldan itibaren verilecek eğitimlerle İş Sağlığı ve Güvenliği kavramının içselleştirilmesi ve toplumsal kültürün oluşturulması, b. ILO İnşaat sözleşmesine sıkı sıkıya bağlı kalınması, c. sürdürülebilir denetim sisteminin kurulması, d. göçmen işçiler için yasal düzenlemelerin yapılması, e. küçük ve orta ölçekli inşaat şirketlerinin İş Sağlığı ve Güvenliği bütçesi oluşturmaları desteklenmeli ve denetlenmelidir.
Özet (Çeviri)
Health and safety issues have always been a major problem and concern in the construction industry. Especially in developing countries, fatal accidents in the construction industry is always so higher than other industries. All the countries in the World,despite the programs implemented by government authorities and measures introduced by companies themselves, the number of construction accidents still remains alarmingly high. Being one of the countries experiencing strong growth in construction activity in developing countries, with Turkey, the current health and safety rules because it has not fully implemented in the construction industry, construction sites are still a great danger. It has started to work with the industrial revolution in England for Occupational Health and Safety, today is the country with the most promise in this regard and has pioneered the establishment of the International Labour Organization (ILO. Currently the rules developed by the ILO is trying to be adopted and enforced for the member countries. In our country, the ILO Construction Safety and Health Convention No. 167 entered into force on November 29, 2014. In this regard, Particularly has been referred including to the UK, European Union, USA, and developing countries statistics and aimed to reveal the situation in our country. In the construction industry for Occupational Health and Safety practices, the literature was performed, ISGUM, ILO, HSE and our country is determined primarily developed countries needs to be brought to the level of occupational health and safety practices As a result, developments in the world within the framework of our country, our views about what needs to be done to remove the developed countries the level of occupational health and safety practices are listed. These are: a. From primary school education to be given to the concept of Occupational Health and Safety for internalization, and creation of social culture, b. Must adhere strictly to the ILO Construction contracts, c. the establishment of a sustainable control system, d. making legal arrangements for migrant workers, e. to create the budget for small and medium-sized construction companies should be supported and monitored for Occupational Health and Safety.