Tehlikeli gazların ortamda yaratacağı riskler ve uzaklaştırma yöntemleri
- Tez No: 426656
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RÜŞTÜ UÇAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Kapalı Alan, Tehlikeli Gaz, Gaz Free, Marpol, Statik Elektrik, Confined Space, Hazardous Gas, Gas Free, Marpol, Static Electric
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu tez çalışmasının amacı gemilerde özellikle tersane havuzlama ve liman periyotlarında bakım-onarım, inşa faaliyetlerinde can ve mal emniyetini sağlayıcı tedbirlerin geliştirilerek icrasında sorunlu ve tehlikeli sahaların tespiti ve bu faaliyetlere rehber olacak bilimsel bir döküman oluşturmaktır. Bunun gerçekleşmesi halinde askeri yüzer unsurlarda çalışma, halihazırda mevcut olmayan, Nato gemilerinin ülkemizde veya herhangi bir Nato bağlısı bir ülkede havuzlanmasına mani olan Nato Standartı (STANAG) oluşturulmasına katkı sağlayacaktır. Bu standart sayesinde Nato hizmetleri kapsamında ülke ekonomisine de katkı da sağlanabilecektir. Yapılan tez çalışması 7 safha üzerinden gerçekleştirilmiştir. İlk safhada, kapalı alan tehlikeleri ve bunlara yönelik emniyet tedbirleri üzerinde durulmuştur. Emniyet tedbirlerinin belirlenmesinde İş Sağlığı Güvenliğine yönelik mevzuatlar referans olarak alınmıştır. İkinci safhada Gaz Free faaliyetinin tanımından, gemilerdeki uygulama safhaları, bu faaliyetlerin yapılmasında önemli yeri olan ehliyetli kişilerin sahip olması gereken standartları ve görevleri yasal mevzuat çerçevesinde ele alınmıştır. Üçüncü safhada gemilerde yapılan gazdan arındırma faaliyetlerinin yapılamadığı acil durumlarda icra edilen sıcak veya soğuk işlem gereken faaliyetlerde emniyet tedbiri olarak sık uygulanan Asal Gazla Atıllaştırma, Basınç Altına Alma, Stimle Örtme gibi değişik emniyet uygulamaları irdelenmiştir. Dördüncü safhada Kapalı ortamlarda oluşan mevcut tehlikeli gazların bertarafına yönelik emiş ve basış fanlarından oluşan exproof özelliğe sahip motor ve pervaneleri olan fanlarla yapılan havalandırma yöntemleri incelenmiştir. Beşinci ve altıncı safhalarda ise gemilerde özellikle gazdan arındırma faaliyetlerinin titizlikle yapılıyor olduğu kabul edilse de herhangi bir patlamada olabilecek yangın, zehirlenme durumlarına yönelik acil eylem planlarında olması gereken personel görev organizasyonları ile yangın sonrası atmosferik ortam ölçüm şartlarına ilişkin incelemeler yapılmıştır. Son safhada ise saha incelemelerine yönelik çalışmalar üzerinde durulmuş, Tuzla tersaneler bölgesinde bir anket çalışması yapılarak Gaz Free faaliyetleri hakkında tersane çalışanlarındaki farkındalık seviyelerine yönelik tespit edilen sıkıntılı sahalara ilişkin değerlendirmeler ve çözüm önerileri yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the purpose of the particular yard pooling and the harbor period maintenance and repair of ships, the performance of construction activities of life and property safety by developing measures ensuring the problem and the identification of hazardous areas and to create a scientific document will guide these activities. If not present already working to happen, NATO ships hindering our country or be pooled in a country dependent on any Nato Standard (STANAG) will contribute to the establishment. This standard will be provided in the context of NATO countries contributing to the economy services. This thesis was carried out over 7 stages. In the first phase, focused on indoor space hazards and safety measures for them. Occupational Health in determining the safety measures for the safety legislation is taken as reference. In the second phase, from the definition of gas-free, implementation phases of the ships, the standards and duties of the competent person who should have an important role in carrying out these activities are discussed in the framework of legislation. In the third phase which is performed in an emergency can not be made to do the degassing operations on ships operating in hot or need cold treatment as a safety measure commonly applied inert gas works, get under pressure, different safety practices such as cover with steam were examined. The fourth phase of the suction and with the exproof property consists of fan motor and fan with fan ventilation methods which made available for the disposal of hazardous gases that occur in closed environments were investigated. In the fifth and sixth phases, especially in the ship assuming that the degassing activity was meticulously done has been investigated by measuring the atmospheric conditions related to post-fire conditions, staff members in the organization should have an emergency action plan which may be any blast fire, for poisoning cases. In the last phase focuses on efforts to field inspection, performed a survey in the Tuzla shipyards Gas Free activities identified for awareness levels of shipyard workers about are located assessments and solutions related to the troubled area.