Gebelerin cinsel yolla bulaşan hastalıklara ilişkin bilgileri ve korunmaya yönelik uygulamaları
Notes to pregnant of sexually transmitted diseases information and protection oriented applications
- Tez No: 426654
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NAİM DENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Eğitimi, Health Education
- Anahtar Kelimeler: Aile, Evlilik, Cinsel sağlık, Cinsel Hastalıklar, Üreme Sağlığı, Family, Marriage, Sexual health, Sexual Diseases, Reproductive Health
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hastane İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Aile, bir toplumun en küçük modeli ve yapı taşını oluşturmaktadır. Bir toplumun sosyal, ekonomik, kültürel ve psikolojik yapısını tam açıklığı ile anlayabilmek, kavramak ve tahlillerde bulunabilmek için, o toplumun en küçük yapıtaşı olan ailenin incelenmesi gerekmektedir. Bütün evliliklerin amacı bireylerin mutluluğudur. Evliliklerde karşılıklı uyum, beklentilerin gerçekleşmesi ve doyumun sağlanması gerekir. Mutlu bir evlilik sağlıklı bir cinsel yaşamı içerir. Cinsel sağlık bilgileri her yaşta gereklidir ama yetişkinliğe hazırlanmada özellikle önem taşır. Genel sağlık bilgilerinin bir parçası olarak sağlıklı gelişme sürecinin gereği olarak sunulan cinsel bilgilere yönelik eğitimler bireyleri ve toplumu başta CYBH, istenmeyen gebelikler, cinsiyet ayrımcılığı, cinsel istismara uğrama, şiddet gibi yaygın ve yönetimi zor durumlarla karşılaşmaktan korur. Yapılan araştırmalarda erkeklerin cinsellik, üreme ve çocuk yetiştirme konularında daha az bilgiye sahip olduğu belirlendiğinden, eğitimde erkek çocuklara ve ergenlere öncelik verilerek üreme sağlığı konusunda bilgilendirilmeleri özellikle önem taşımaktadır. Katılımcıların %45 (45 kişi) daha önceden CYBE hakkında eğitim almış kişilerdir. %55'i (55 kişi) ise daha önce eğitim almamıştır. Katılımcıların %42'si (42 kişi) alınan eğitimi yeterli olarak görmektedir. Katılımcıların %58'i (58 kişi) ise herhangi bir eğitim almayan veya eğitim alıp da bu eğitimi yeterli görmeyen kişilerden oluşmaktadır. Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar hakkında herhangi bir tanı ve tedavi alan kişi sayısı %30 (30 kişi) olarak katılımcılar arasından çıkmıştır. Katılımcıların %35 (35 kişi) korunma yöntemlerini belirtmiştir. Yine katılımcıların %65'i (65 kişi) ise korunma yöntemlerini bilmediğini belirtmiştir.
Özet (Çeviri)
The family constitutes the smallest model and building block of society. A social, economic, cultural and psychological structure to understand the full opening, in order to be able to grasp and analysis, it is necessary to analyze the family, the smallest building blocks of society. The purpose of marriage is the happiness of all individuals. Mutual harmony in marriage, should ensure the realization of expectations and satisfaction. A healthy sexual life includes a happy marriage. Sexual health information is essential at any age but is particularly important in preparing for adulthood. General health information as part of health education in the development process for sexual information submitted as required by individuals and society, particularly STDs, unwanted pregnancies, sexual discrimination, sexual abuse, protecting it from facing widespread and difficult to manage conditions such violence. According to the studies of male sexuality, reproduction and child-rearing issues that are determined to have less information, informing them about reproductive health education in the priority given to boys and adolescents is particularly important. 45% of the participants (45 people) are people who have already received training on STI. 55% (55 people) to study if earlier. 42% of participants (42 people) to see the training is adequate. 58% of participants (58 people) are receiving any instruction or training in this training consists of people was not sufficient. The number of people in any field of diagnosis and treatment for sexually transmitted infections 30% (30 people) has been increasing among the participants. 35% of respondents (35 people) stated that the preventive measures. Again, 65% of participants (65 people) stated that he did not know of the measures.