Gürültünün çalışma hayatına etkileri ve bir inşaat şantiyesinde gürültü analiz çalışması
Working life and the effects of noise noise analysis study of a construction site in
  1. Tez No: 426657
  2. Yazar: ENES SAKARYA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ESİN TÜMER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Gürültü, Çalışma, Güvenli, Maruziyet, Analiz, Noise, Running, Safe, Exposure, Analysis
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
İnşaat şantiyelerinde kullanılan iş makinaları ve günümüz teknolojisi ile ortaya çıkan iş yapım metotları, çalışan personellerin çalışma hayatlarına olumsuz yönde etki etmektedir. Bunların başında kullanılan iş makinaları gibi yüksek gürültü seviyesine sahip gürültü kaynakları gelmektedir. Yayılan gürültünün olumsuz etkilerinden çalışan personelin etkilenmemesi için gürültü kontrol yöntemi geliştirilmiştir. Bu yöntem gürültünün yayılma ortamında, alıcıda kontrolünü sağlayan güvenli mesafe, güvenli alan yöntemidir. Bu yöntemin hayata geçirilmesi için teknik ekibe, teknik ekipmana gereksinim olması, bundan dolayı ilave maliyetler ortaya çıkarması, işverenler için yük gibi görüldüğünden bu uygulamalardan kaçınmalarına sebep olmaktadır. Bu durumun neticesinde de çalışanlar gürültüden kaynaklanan ve onlara zarar veren etkilere maruz kalmaktadır. Çalışmamızda, tüm inşaat şantiyelerinde ve gürültü seviyesi yüksek iş araç ve gereçlerinin kullanıldığı açık alan çalışmalarında geçerli olacak gürültü ölçümleri, ortam ölçümleri şeklinde, minimum masrafla İş Güvenliği Uzmanı tarafından yapılmıştır. Gürültü kaynaklarına belirli oranlarda artan mesafelerden ortam ölçüm değerleri gürültü ölçüm cihazı ile alınarak, değerler ortam ölçümlerini anlamlı hale getirmek için kullanılmış, çalışma alanının gürültü değerleri belirlenmiştir. Ortam ölçümlerine göre çalışanların gürültü kaynaklarına yaklaşmada güvenli mesafe, güvenli alan tespiti yapılmıştır. İlgili tespit çalışanların kişisel koruyucu donanım kullanmaması üzerinden hareketle yapılmıştır. Yapılan ölçüm sonuçları değerlendirilerek gürültü seviyesindeki azalma miktarı tespit edilip çalışanlara olumsuz etki bırakmayacağı güvenli alan, güvenli mesafe değerlerinin etkinliği ve uygulaması tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The construction used in construction equipment and methods of making the resulting work with today' s technology staff and adversely impact their work. They are used at the beginning of the construction machinery as well as high level of noise from noise sources. The negative effects of noise emitted from personnel to prevent the noise control method has been developed. This method of propagation environment noise at the receiver provides secure control of distance, is a method of secure space. The implementation of this method in needed technical equipment and technical team for relatively interested in additional costs to cause employers to stay away from this application. As a consequence, employees are faced with the harmful effects of noise by being adversely affected by their working life. In this study, all construction and noise level high job tools and materials used in the work of the open space will be available in the form of noise measurements, ambient measurements, made by occupational safety Specialist minimum charge. Increasing distance from the source of noise in particular environment based on noise measuring instruments and measurement values, the values are used to make meaningful media metrics, the working area of the noisy values have been determined. According to employees, the media noise sources detection of safe distance, my bogey' s safe area. Identify employees should not use personal protective equipment made the transaction through. A reduction in the noise level measurement results made by evaluating the amount of negative effects identified and employees safe and secure area, regardless of the values of the effectiveness and implementation are discussed.