Acile solunum sıkıntısı ile başvuran hastalarda noninvaziv mekanik ventilatör uygulamasının değerlendirilmesi
Evaluation of non-invasive mechanical ventilation in patients admitted to the emergency department with respiratory distress
- Tez No: 426688
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET SEBE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Acil Tıp, hiperkapnik solunum yetmezliği, non invaziv mekanik ventilatör, Emergency Medicine, Hypercapnic Respiratory Failure, Noninvasive mechanical ventilation
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 40
Özet
Amaç: Solunum sıkıntısı ile acil servise başvuran hiperkapnik solunum yetmezliği olan hastalarda non invaziv mekanik ventilasyon uygulamasının etkinliği araştırılacaktır. Çalışmaya cinsiyet, hastalık farkı gözetmeksizin şuuru açık olan ve 18 yaşından büyük hastalar alınıp, şuuru kapalı olan ve 18 yaş altındaki hastalar çalışma dışı bırakılacaktır. Gereç ve Yöntem: Prospektif yöntemle yapılacak çalışma Ç.Ü.T.F. Acil Tıp A.B.D.'na solunum sıkıntısı ile başvuran cinsiyet, hastalık farkı gözetmeksizin şuuru açık olan ve 18 yaşından büyük hiperkapnik solunum yetmezliği olan hastalar alınacaktır. Bu hastalara non-invaziv mekanik ventilasyon uygulanacak ve yöntemin etkinliği araştırılacaktır. Non-invaziv ventilasyon, invaziv olana göre daha konforlu, daha kolay uygulanabilir ve daha az maliyetli bir yöntemdir. Bu yöntemle yoğun bakım yatış ihtiyacı ve hastenede kalım süresi belirgin kısalmaktadır. Bulgular: Çalışmaya acile solunum sıkıntısı ile başvuran ve arteryel kan gazında hiperkapnik solunum yetmezliği saptanan toplam 51 vaka alındı. Hastaların gelişindeki pCO2 değerleri 45,8-91,7 arasında değişmekte olup pCO2 değerlerinin ortalaması 63,69±11,13 idi. NIV sonrası pCO2 değerleri 35,9-87,7 arasında değişmekte olup ortalaması 53,75±10,58 idi. Hastanede yatış süreleri 0-18 gün arasında değişmekte olup ortalaması 4,18±4,80 idi. Çalışma sonunda hastaların arteryel pCO2 düzeyleri ve hastanede yatış ve yoğun bakım yatış süreleri belirgin kısaldığı gözlendi. Sonuç: Non-invaziv mekanik ventilatör uygulaması ile acile solunum sıkıntısı ile başvurup, şuuru açık olan hiperkapnik solunum yetmezliğinde mortalite ve hastanede kalış süresini kısaltmak mümkündür.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aims: Effectiveness of noninvasive mechanical ventilation will be investigated in patients admitted to the emergency department with respiratory distress with hypercapnic respiratory failure. Patients older 18 years old with clear consciousness regardless gender or diseases will be included the study, and patients under 18 years old or with closed consciousness will be excluded from the study. Material and Methods: This study will done prospectively and patients who admitted to Emergency Department of Cukurova University Medicine Faculty Hospital with hypercapnic respiratory failure older 18 years old and with clear consciousness will be included the study regardless of gender or diseases. Non-invasive mechanical ventilation will be applied to these patients and its efficacy will be examined. Non-invasive ventilation is more comfortable, easier and less costly compared to the invasive ventilation. The need for intensive care unit and duration of hospital stay is markedly lesser with this method. Results: A total 51 cases admitted to emergency department with respiratory distress and have hypercapnic respiratory failure in arterial blood gas included the study. On the admission, pCO2 values ranged from 45.8 to 91.7 and the average of the pCO2 values were 63.69 ± 11.13. After the NIV, pCO2 values decreased to 35,9-87,7 and the average of the pCO2 values decreased to 53,75±10,58. Length of hospital stay ranged from 0-18 days, with a mean of 4.18 ± 4.80 days. As a result, its showed that arterial pCO2 levels and the intensive care unit stay and hospital stay were significantly shorter. Conclusion: It is possible to shorten the length of hospital stay and mortality with non-invasive mechanical ventilation application in the patients with clear consciousness admitted to the emergency department with respiratory distress with hypercapnic respiratory failure.