Acil servise başvuran zehirlenme olgularının değerlendirilmesi
An analysis of intoxicated patients admitted to the emergency department
- Tez No: 426689
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET SEBE
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Acil servis, ilaç, zehirlenme, Emergency department, drug, intoxication
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Acil Servise Başvuran Zehirlenme Olgularının Değerlendirilmesi Amaç: Bu çalışmada; acil servise başvuran ve zehirlenme tanısı alan hastaların demografik analizini yapmayı, toksik madde veya ilaçları ve mortalite oranlarını çıkartmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Kliniğine 1 Ocak 2013 -1 Eylül 2015 tarihleri arasında başvuran ve zehirlenme tanısı alan 1008 hasta alındı. Hastalar retrospektif olarak acil kayıt formları ve yatış dosyalarının incelenmesi ile değerlendirildi. Hastaların yaşları, cinsiyetleri, acil servise başvuru tarihleri, tıbbı özgeçmişleri, ne ile nasıl zehirlendikleri, başvuru anındaki bilinç düzeyleri, acil serviste hastaların sonlanımı, mortalite oranları kaydedildi. Bulgular: 1008 hastanın %56,3'ü kadındı. Zehirlenme en sık 24-40 yaş grubunda görüldü (%44,9). Hastalar en sık yaz aylarında başvurmuşlardı (%28). Zehirlenmeler en sık çoklu ilaç alımıyla olup en sık neden suisiddi (%69,7). Zehirlenmeler en sık oral yolla olmuştu (%78,4). Hastaların %87,8'i acil serviste tedavileri yapılıp gözlendikten sonra taburcu edildi. Sonuç: Zehirlenme vakalarının azalması için halkın ve ailelerin bilgilendirilmesi, reçetesiz ilaç satışının engellenmesi, tarımsal kimyasalların dikkatli kullanılması ve temizlik malzemelerinin, böcek ilaçlarının güvenli kutularda saklanması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
An Analysis of Intoxicated Patients Admitted to the Emergency Department Objective: In this study, we aimed to analyse the demographic features, toxic material or medicines and mortality rates of the patients admitted to the emergency department and diagnosed as intoxication. Material and Methods: One thousand and eight patients; admitted to Çukurova University Faculty of Medicine Emergency Department and diagnosed as intoxication during January 1, 2013 and September 1, 2015 were included in this study. Patients evaluated retrospectively from the emergency department registration forms and admission files. The specialities including age, sex, admittance time, medical history, reason of poisoning, duration of hospitalization, consciousness state, administration route in emergency department and mortality rates were evaluated. Results: Of the 1008 patients, %56,3 were female. Most of the cases were in 24-40 year of age group (%44,9). Patients were admitted mostly in summer. They were mostly intoxicated with multidrugs and mostly suicidal (%69,7). The mostly used intoxication route was orally (%78,4). Percent of eighty seven point eight of patients were discharged after evaluation and observation from the emergency department. Conclusion: For decreasing the intoxication rate, education of society and families, prevention of medicine sales without prescription and usage of farming chemicals with ignorance and keeping cleaning materials and insectisides in safe boxes are necessary.