Primer ve sekonder hiperparatiroidizm hastalarında periodontal sağlığın ve mandibular kemik mineral densitesinin değerlendirilmesi
Evaluation of periodontal health and bone mineral density of mandible on primary and secondary hyperparathyroidism
  1. Tez No: 426714
  2. Yazar: FATİH BATUHAN AKKOYUNLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TUĞRUL KIRTILOĞLU
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Primer Hiperparatiroidizm, Sekonder Hiperparatiroidizm, DXA, Kemik Mineral Yoğunluğu, Periodontal Hastalık, Primary Hyperparathyroidism, Secondary Hyperparathyroidism, DXA, Bone Mineral Density, Periodontal Disease
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Amaç: Hem iskeletsel kemik mineral yoğunluğunda azalmaya neden olduğu hem de periodontal dokular üzerinde etkisi olduğu bilinen hiperparatiroidizm hastalığının tipleri olan primer hiperparatiroidizmli (PHPT) ve vitamin D eksikliğine bağlı sekonder hiperparatirodizmli (SHPT) hastalarda iskeletesel ve mandibular kemik mineral yoğunluğunun (KMY) ve periodontal dokuların incelenmesi. Materyal ve Metot: PHPT'li 22, SHPT'li 23 ve yaş ve cinsiyet uyumlu kontrol grubu olarak 25 birey dahil edildi. Hastalardan OMÜ Tıp Fakültesi Endokrinoloji Anabilim Dalı tarafından istenen biyokimyasal kan değerlerinin kaydı alındı. Hastaların iskeletsel ve mandibular KMY'leri Dual x-ray absorbtiometry (DXA) ile yapıldı. Ortopantogramları fakültemiz oral diagnoz ve radyoloji kliniğinde alınan hastların radyolojik incelemeleri kliniğimizde yapıldı ve kliniğimizde periodontal kayıtları alındı. Bulgular: PHPT ve kontrol grupları arasında periodontal değerler, mandibula angulus KMY (maKMY) ve radius distal 1/3 KMY (rdKMY) değerlerinde, SHPT ve kontrol grubu arasında periodontal değerlerde, PHPT ve SHPT grupları arasında ise KMY değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark görüldü. Sonuç: PHPT'li hastalarda periodontal durumda ve KMY değerlerinde SHPT'li hastalara ve kontrol grubuna göre düşüş saptandı. SHPT grubunda kontrol grubuna göre periodontal değerlerde düşüş görüldü. ROC analizi sonucunda maKMY değerinin PHPT'li hastalarda tanı testi olarak kullanılabilecek bir değer olduğu anlaşıldı.
Özet (Çeviri)
Aim: The purpose of this study was to evaluate the periodontal health and mandibular bone mineral density (BMD) on primary (PHPT) and secondary related to vitamin D deficiency (SHPT) those the two type of hyperparathyroidism that cause decrease of skelatal BMD and effect periodontal tissues. Material and Method: The study included 22 individual that PHPT diagnosed, 23 SHPT diagnosed and 25 healty individuals as control group. Biochemical blood test results that has been asked by Ondokuz Mayıs University, Faculty of Medicine, Department of Endocrinology were recorded. Dual X ray absorbtiometry (DXA) device was used to evaluate skelatal and mandibular BMD. Periodontal measurements of all individuals were made in our clinic. Orthopantomograms were taken in Department of Oral Diagnosis and Radiology of our faculty. Results: There was statistically significant difference at periodontal values, mandible angulus BMD (maBMD) and radius distal 1/3 BMD (rdBMD) values betweeen PHPT and control groups. There was statistically significant difference at periodontal values between SHPT and control groups. There was statistically significant difference at rdBMD values between PHPT and SHPT groups. Conlusion: Periodontal healt and BMD values was significantly lower at PHPT group than SHPT and control groups. Periodontal health was signicantly lower at SHPT group than control group. ROC analysis showed that maBMD can able to diagnose PHPT.