Koroner ateroskleroz varlığı ve derecesi ile parathormon düzeyi arasındaki ilişki
The relationship between the existence and grade of coronary atherosclerosis with the level of parathormone
  1. Tez No: 359654
  2. Yazar: İSMAİL BEYPINAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ALİ ALTUNBAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: PTH, koroner arter hastalığı, koroner ateroskleroz, D vitamini, Gensini skoru, Coronary atherosclerosis, coronary artery disease, PTH, 25-OH vitamin D, Gensini score
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
PTH kemik ve mineral metabolizmasının majör düzenleyicisidir. Bunun dışında PTH'nun diğer dokular üzerindeki etkileri de araştırılmaktadır. Artmış PTH düzeylerinin primer ve sekonder hiperparatiroidi hastalarında kalp ve damar sistemi üzerindeki olumsuz etkileri olduğu düşünülmektedir. Çalışmamızda daha önceden bilinen koroner arter hastalığı bulunmayan göğüs ağrısı nedeniyle kardiyoloji polikliniğine başvuran ve koroner anjiografi kararı alanınan hastaların PTH düzeyleri ile koroner arter hastalığı arasında ilişki olup olmadığı araştırılmıştır. Çalışmamıza 42'si erkek, 35'i kadın olmak üzere toplam 77 hasta alındı. Hastalardan kalsiyum ve PTH metabolizmasını etkileyecek ilaç ve hastalıkları olanlar dışlandı. Kardiyoloji polikliniğine başvuru esnasında ölçülen lipid profili ve diğer metabolik parametreleri kaydedildi. Koroner anjiografi işleminden 1 saat önce 8 saatlik açlığı takiben alınan kandan kalsiyum, fosfor, intakt PTH, albümin ve 25-OH D vitamini düzeyleri çalışıldı. Hastaların anjiografi görüntülerinde koroner ateroskleroz varlığı ve derecesini değerlendirmek amacıyla Gensini skoru kullanıldı. Bu parametreleri SPSS 13.0 kullanılarak değerlendirildi. Hastaların tüm risk faktörleri birlikte değerlendirildiğinde koroner arter hastalığı varlığı ve derecesi ile PTH ve 25-OH D vitamini düzeyi arasında bir ilişki saptanmadı. Ayrıca Gensini skoruna göre tertile ayrıldığında gruplar arasında fark saptanmadı. Çalışmaya alınan hastaların çoğunun Gensini skorunun düşük olması bu çalışma için bir sınırlama oluşturmaktadır. Her ne kadar çalışmamızda kesitsel bakılan PTH ve 25-OH D vitamini düzeyleri ile koroner ateroskleroz varlığı ve derecesi arasında bir ilişki saptanmamış olsa da, bu ilişkinin kesin olarak olmadığı anlamını vermeyebilir. Ateroskleroz sürecini dinamik olarak değerlendiren çalışmalar bu açıdan faydalı olabilir
Özet (Çeviri)
PTH is one of the major regulator of the bone and mineral metabolism. Elevated PTH levels in patients with primary and secondary hyperparathyroidism is thought to have negative effects on the cardiovascular system. In our study, we aimed to investigate a possible relationship between plasma PTH levels and coronary atherosclerosis. Fourty two men and 35 women, a total of 77 patients were included the study who admitted cardiology clinic because of chest pain. The patients had no previously known coronary artery disease. The patients who use a drug or have a disease which can affect calcium or PTH levels were excluded. The patients' lipid levels and another metabolic parameters were recorded. Calcium, phosporus, albumin, intact PTH and 25-OH vitamin D levels were measured from the blood samples which were taken one hour before the angiography procedure following a 8 hours fasting. The existence and grade of coronary atherosclerosis were calculated with The Gensini Score from images of angiograms. SPSS 13.0 was used for statistical analyze. When the all risk factors evaluated we found no relationship between the existence and grade of coronary atherosclerosis and PTH/25-OH vitamin D levels. Also when we seperated the patients three groups by Gensini score, we didn't find any relationship between groups. A limitation of this study was the fact that most of the patients have low Gensini score. Even if we can't find a relationship between the existence and grade of coronary atherosclerosis and PTH/25-OH vitamin D levels, other studies which consider chronic process of atherosclerosis are needed