Hastanede çeşitli kliniklerde yatan hastalardan izole edilen maya türlerinin tanılanması ve antifungal duyarlılıkları
Identification and antifungal susceptibility of yeasts species isolated from hospitalized patients in various clinics in hospital
- Tez No: 426722
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVİL TOROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Candida türleri, kromojenik besiyeri, VITEK II cihazı, Candida species, chromogenic media, VITEK II device
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışmada Aralık 2012 / Haziran 2013 tarihleri arasında Kahramanmaraş Necip Fazıl şehir hastanesi mikrobiyoloji laboratuvarına gelen farklı numunelerden (katater ucu, idrar,steril vücut sıvısı, yara sürüntüsü, balgam, doku ve kan) izole edilmiş , morfolojik ve germ tüp yöntemi ile belirlenmiş toplam 68 farklı maya örneği çalışılmıştır. Morfolojik ve biyokimyasal testlerle 35 C. albicans , 12'si C. parapisilosis , 10'u C. tropicalis , 3'ü C. famata , 4 'ü C. glabrata , biri C . laventii ve biri de Stephanoascus ciferii olarak tanımlandı. Kromojenik besiyerinde ise 22 C.albicans , 7 C. tropicalis , 10 C. parapsilosis ve 3'ü C. glabrata olarak t anımlandı. S. ciferii ve C. laventii ile 6 tane diğer Candida tür ü kromojenik besi yerinde tanımlanamadı. BİGGY ağara yapılan ekimde ise 22 C.albicans ve bazı C.parapsilosis türleri üreme göstermiş (bazıları da ayırt edilememiştir), diğer mikroorganizmalar üreme göstermemiştir. Sonuç olarak, kromojenik besiyerini n, diğe r yönteml erle birlikte Candida spp erken tanısında faydalı bir yöntem olduğu kanaatine varılmıştır. İzolatların tanılanması VITEK II cihazı ile kontrol edilmiştir. Aynı zamanda izole edilen mayaların antifungal ajanlara ( flucanazole, flustozin, voricanazol e, amfotericine B ve caspofungin ) olan hassasiyetleri de tespit edilm iştir. Antifungal duyarlılık testlerinde ise C.albicans flukonazol'e % 1,47, vorikanozol'e % 2,94, Amfoterisin B' ye % 1,47, caspofungin'e %4,41 oranında, C.parapsilosis ise vorikanozol' e % 1,47 oranında dirençli çıkmıştır. Cryptococcus laventii ve Stephanoascus ciferii ise flukanozol ve Amfoterisin B'ye % 1,47 oranında dirençlidir. İzole edilen diğer suşlar ise antifungallere direnç göstermemiştir. Bunun içinde hazır ticari kitler kullanılarak hesaplanan MIC değerleri esas alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to accelerate the identification process of Candida species isolated from the samples of the laboratory and theirs to evaluate the antimycotic properties. In this study, a total of 68 different yeast sample s w ere studied that come from the different samples (catheter tip, urine, sterile body fluids, wound swabs, sputum, tissue and blood) to Kahramanmaras Necip Fazil city hospital microbiology laboratory have been isolated and identified by morphological and germ tube method during the period December 2012 and June 2013. Yea st genus Candida was cultivation chromogenic media (PreCHRO Magar ID Candida (CAC), Pre lab , Türkiye) that their w ere defined with m orphological and biochemical tests. The distribution of species of a total of isolated 68 strains identified as 35 C. albican s , 12 C. parapisilosis , 10 C. tropicalis , 3 C. famata , 4 C. glabrata , 1 Cryptococcus laventii and 1 Stephanoascus ciferii . They were defined as 22 C. albicans , 7 C. tropicalis , 3 C. glabrata and 10 C. parapsilosis i n the chromogenic media. S. ciferii and C. laventii with other 6 Candida species could not be identified with chromogenic media. 22 C. albicans and some C. parapsilosis species (some of which could not be distinguished) showed growth, the other microorganisms showed not growth on the agar Biggy . As a result, the chromogenic media, with other methods in the early diagnosis of Candida species concluded that there is a useful method. Accuracy was checked by VITEK II device. Also the isolated yeast is intended for the determination of the susceptibi lity of the antifungal agents ( flucanazole, flustozin, voricanazole, amfotericine B and caspofungin ). According to the results of antifungal susceptibility tests, the resistance rate for flukonazol, vorikanozol, Amfoterisin B, and caspofungin were detected 1,47 %, 2,94 %, 1,47 %, 4,41 % in C.albicans , respectively and the resistance rate for vorikanozol was detected 1,47 % in C.parapsilosis. And the resistance rate for flukanozol and Amfoterisin B was detected 1,47 % in Cryptococcus laventii and Stephanoa scus ciferii species . However no resistance were detected against to antifungals in others isolates. This is used calculated MIC values using available commercial kits.