Aydın Buharkent yöresinde jeotermal sularla sulanan toprak ve bitki örneklerinde bazı kirletici parametrelerin araştırılması
Investigion of the pollutions parameters in soil and plant samples which is irrigated by geothermal water in Aydin Buharkent region
- Tez No: 426813
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: jeotermal enerji, toprak, meyve, Ağır metal, AAS, Buharkent, iletkenlik, Geothermal energy, soil, fruit, heavy metal, AAS, Buharkent, cond1uctivity
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Her geçen gün artan nüfus ve buna bağlı olarak sanayi artışı enerjiye duyulan ihtiyacı artırmaktadır. Alternatif enerji kaynaklarından biri olan jeotermal enerji hem yenilenebilir olması, hem de ülkemizde bol miktarda bulunması nedeniyle son yılların kuşkusuz en çok tercih edilen enerji haline gelmiştir. En yaygın kullanım alanı ise enerji üretimidir. Ne yazık ki jeotermal akışkanların bilinçsiz ve yanlış kullanımı çevre kirliliğini tetiklemektedir. Kimyasal bileşimleri nedeniyle, yanlış kullanımları sonucu önce sular, sonra topraklar, daha sonra bitkiler yani kısaca tüm ekosistem için tehlike alarmı vermektedir. Bu araştırma, jeotermal akışkanlar nedeniyle kirlenme riski taşıyan Aydın-Buharkent yöresinde ki toprak ve bölgede yetiştirilen meyve örneklerinin ağır metal düzeylerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Bu araştırma için bölgede 9 toprak, 5 meyve istasyonu belirlenmiştir. İstasyonlar kirlenme olasılığının fazla olduğu düşünülen jeotermal enerji tesisleri çevresinden seçilmiştir. Bu araştırma sırasında belirlenen istasyonlardan, üç aylık periyotlarla toplam üç kez toprak ve meyve örnekleri alınarak temel kirlilik parametrelerinin analizi gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla örneklerin pH, iletkenlik ve tuzluluk gibi parametrelerine bakılmış, daha sonra çeşitli elementlerin (B, Cd2+, Cr3+, Pb2+, Cu2+, Zn2+, Al3+, Mn2+, Fe3+) analizi AAS ile yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre jeotermal enerji tesisleri çevresinde pH, tuzluluk ve bor derişimi yüksek tespit edilmiştir. Tüm istasyonlarda Cd, Cr, Mn, Cu tayin limitinin altındadır. Zn 6. İstasyon hariç tüm istasyonlarda yüksek çıkmıştır. Fe ve Al derişimleri tüm istasyonlarda yüksektir.
Özet (Çeviri)
As a result of economic growth and population explosion demand for energy has increased dramatically. In recent years, geothermal energy has undoubtedly become one of the most favourite energy in Turkey as it is both renewable and locally available. Furthermore, the areas for using geothermal energy are increasing rapidly. Unfortunately, these common but wrong usages have trigged environmental pollution, because geothermal habits are not as harmless as they appear. The chemical contents that this sort of energy holds endanger firstly the water, then the soil and finally the plants. The aim of this research is the determination the level of heavy metals in soil and fruit samples grown in Aydin area that is endangered by the geothermal fluids. For this research aimed to study soil samples were selected from nine different locations and the fruit stations were selected from five locations. These stations are the geothermal facilities that are vulnerable to pollution. Additionally, during this research various stations are determined, the samples of soils and fruits are taken three times periodically and the analyses of the main pollution parameters are fulfilled. For this purpose, tha sample's parameters such as moisture, pH and conductivity are examined and then the analsis of various elements (B, Cd2+, Cr3+, Pb2+, Cu2+, Zn2+, Al3+, Mn2+, Fe3+) are done with AAS. According to the results pH, salinity and boron values were determined very high around the geothermal facilities. Cd2+, Cr3 Mn2+, Cu2+ weren't determined for all the stations. Zn2+ were determined very high values except sixth station. Fe3+ and Al3+ concentration were determined high values for all the stations.