Modifiye perinatal travma sonrası stres bozukluğu ölçeği Türkçe geçerlik ve güvenilirliği ile postpartum travma sonrası stres bozukluğu etyolojisi ve yaygınlığı
Modified perinatal posttraumatic stress disorder questionnaire Turkish reliability and validity and etiology and prevalence of postpartum posttraumatic stress disorder
  1. Tez No: 427048
  2. Yazar: ECE YÖNEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖNDER KAVAKCI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Travma, doğum, risk faktörleri, geçerlilik, güvenilirlik
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışmada, Modifiye Perinatal Travma Sonrası Stres Bozukluğu Ölçeği'nin (MPTÖ) geçerlilik ve güvenilirlik çalışmasının yapılması, ardışık hasta grubunda postpartum TSSB yaygınlığı, postpartum TSSB'nin etyolojik faktörlerle olan ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlandı. Çalışmaya Ağustos-Kasım 2014 tarihlerinde Cumhuriyet Üniversitesi Hastanesi pediatri servisinde yatan, 4-18 ay önce doğum yapmış 158 kişi alındı. Tüm katılımcılara MPTÖ Türkçe formu uygulandı, TSSB değerlendirilmesi yapıldı. Olayların Etkisi Ölçeği (OEÖ), Beck Depresyon Envanteri (BDE), Edinburg Doğum Sonrası Depresyonu Değerlendirme Ölçeği (EDDÖ), Sosyodemografik Veri Formu tüm katılımcılar tarafından dolduruldu. Güvenilirlik analizleri için tüm ölçek (Cronbach α= 0,85), alt ölçekler ve tekrar-test için Cronbach α değerleri hesaplanmış Türkçe formun güvenilirliğini desteklemiştir. Faktör analizinde toplam varyansın %53'ünü açıklayan üç faktör elde edilmiştir. MPTÖ ile BDE ve OEÖ toplam puanları arasındaki ilişkiler Pearson korelasyon tekniği ile incelenmiş ve anlamlı bulunmuştur (r= 0,73 ve p< 0,01). Kesme puanı ROC analizi ile hesaplanmış, uygun duyarlılık (0,81) ve özgüllük (0,91) değerleri için kesme puanı 19,5 alınmıştır. TSSB tanısı konulan (N=41) kişide gebelik öncesinde (p=0.002) ve gebelikte psikiyatrik hastalık öyküsü (p=0,002), istenen gebelik olmaması (p=0,024), doğum sonrası eş desteği olmaması (p=0,001) faktörleri travması olmayanlara göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek saptandı. Sonuç olarak elde edilen bulgular MPTÖ'nün Türkçe versiyonunun geçerli ve güvenilir olduğu, 19,5 kesme puanı için tanısal performansının iyi olduğu, iç tutarlılığının yüksek olduğunu göstermiş, postpartum dönemde travma belirtilerinin sorgulanması için bu döneme özgü ölçüm araçlarının kolay ve etkili bir yöntem olacağı düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to perform reliability and validity studies of modified Perinatal Posttraumatic Stress Disorder Questionnaire (modified PPQ) and to assess prevalence of postpartum PTSD and its relationship with etiological factors in a group of consecutive patients. The study included 158 patients admitted to Pediatrics Department of Cumhuriyet University, Medicine School between August, 2014 and November 2014 who gave birth within prior 4-18 months. Turkish version of modified PPQ was applied to all participants and PSTD was assessed. All participants were completed Impact of Event Scale (IES-R), Beck Depression Inventory (BDI), Edingburgh Posnatal Depression Scale (EPDS) and Sociodemographic Data Sheet. For reliability analyses, Cronbach α value was calculated for whole scale, subscales and re-test, supporting reliability of Turkish version. In factor analysis, 3 factors were revealed, which explained 53% of total variance.