Bilirübinin çeşitli mikroorganizmalar üzerine antibakteriyel etkisinin invitro olarak araştırılması
A research on antibacterial effect of bilirubin upon various microorganisms
  1. Tez No: 427061
  2. Yazar: HAKAN KARDEŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GONCA HANDAN ÜSTÜNDAĞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Hiperbilirubinemi, yenidoğan, sarılık, antioksidan, antibakteriyel etki, Hyperbilirubinemia, newborn, jaundice, antioxidant, antibacterial effect
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
Antioksidan etkinliği gösterilen bilirubinin in vitro olarak çeşitli bakteriler üzerinde antibakteriyel etkinliğinin olup olmadığını araştırmak amacıyla 1 Haziran 2009 ? 31 Aralık 2011 tarihleri arasında, yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde yatmakta olan bebeklerden alınan kan kültürlerinde üreme tespit edildikten sonra elde edilen izolatlar, skim milk besiyerinde (Oxoid, İngiltere) muhafaza edilip Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Mikrobiyoloji Laboratuvarı' nda çalışıldı. 20 Escherichia Coli, 20 Klebsiella Pneumoniae, 20 Metisiline Duyarlı Koagulaz Negatif Stafilokok, 20 Metisiline Dirençli Koagulaz Negatif Stafilokok olmak üzere toplam 80 izolat çalışmaya dahil edildi. Bilirubin EDTA ve NaHCO3 içeren solüsyon içinde çözüldü. 5 mg/dl, 10 mg/dl ve 15 mg/dl'lik konsantrasyonlarda bilirubin içeren Muller Hinton agar besiyerlerine her bir izolattan 0.5 McFarland bulanıklığında bakteri süspansiyonu hazırlanıp 5 µl alınarak, agar yüzeyinde 5-8 mm çapında bir alana yayılarak ekimi yapıldı. 35°C'de on sekiz saatlik bir inkübasyon periyodundan sonra, bakteriyel üreme değerlendirildi. Gruplar çalışmaya alınan bakteriler için ayrı ayrı incelendiğinde, besiyerlerine % 5 mg/dl, % 10 mg/dl, % 15 mg/dl konsantrasyonunda eklenen bilirubinin in vitro şartlarda bakteri üremesini inhibe etmediği görüldü. Kontrol grupları ile karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p=1,00). Sonuç olarak bilirubinin antibakteriyel etkinliğinin saptanması ve antibakteriyel etkinliğin saptandığı minimum bilirubin konsantrasyon düzeyi yenidoğan sarılıklarında tedavi protokollerini değiştirecek öneme sahiptir. Bu nedenle bilirubinin antibakteriyel etkinliğinin araştırılması için in vivo ortamda ve daha çok çeşitlilikte mikroorganizmaları kapsayan geniş çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
In this study we aimed to investigate whether bilirubin which is shown as an antioxidant has an an antibacterial effect in vitro on several bacteria or not. The isolates obtained from blood cultures of the patients with bacteremia in the newborn intensive care unit between 01/06/2009 and 31/12/2011 were kept in skim milk medium (Oxoid,İngiltere) and then analysed in ZKU Faculty of Medicine Microbiology Laboratory. 20 Escherichia Coli, 20 Klebsiella Pneumoniae, 20 Methicillin Sensitive Coagulase Negative Staphylococci, 20 Methicilline Resistant Coagulase Negative Staphylococci, 80 isolates were included in the study. Bilirubin was solved in a solution which contained EDTA and NaHCO3. We inoculated with 5 ?l of bacterial suspension of each isolate at 0.5 McFarland on the agar surface with a diameter of 5-8 mm into Muller Hinton Medium containing bilirubin with a concentration of 5 mg/dl, 10 mg/dl and 15 mg/dl. Bacterial growth was observed in each sample after incubation for 18 hours at 35oC. We noticed that adding bilirubin solutions of 5 mg/dl, 10 mg/dl, 15 mg/dl to the mediums doesn't repress bacterial growth in in vitro conditions. There was no statistically significant difference between the research and control groups (p=1,00).As a result, detection of antibacterial effect of bilirubin and the minimum concentration of bilirubin to show antibacterial effect is essential to rearrangement the treatment protocoles in newborn jaundice and more researches are needed in in vivo conditions with more kinds microorganisms.