Elektromanyetik alana maruz kalan sıçan beyni üzerine omega 3 ve melatoninin etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of omega 3 and melatonin on rat brain exposed to electromagnetic field.
- Tez No: 427155
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN KAPLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: EMA, hipokampus, melatonin, omega 3, rat, stereoloji, bellek, Electromagnetic fields, hippocampus, melatonin, omega 3, rat, stereology, passive avoidance
- Yıl: 2014
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Amaç: Cep telefonlarının özellikle beyne yakın kullanımı nedeniyle ortaya çıkabilecek olası ciddi sağlık sorunlarının önlenmesi içi büyük önem taşımaktadır. Materyal ve Metot: Bu çalışmada her bir grubun 6 adet 12 haftalık erişkin wistar albino sıçandan oluştuğu 4 grup mevcuttur. Çalışma gruplarından olan EMA (EMA), EMA+Melatonin (EMA+MEL), EMA+Omega 3 (EMA+w3) grupları,15 gün süresince günde 60 dakika 900 megahertz (MHz) EMA'ya maruz bırakıldılar. Kontrol grubuna ait sıçanlar özel elektromanyetik alan düzeneğine konulmadı ve dolayısıyla elektromanyetik alana maruz bırakılmadılar. Deney süresi sonunda sıçanların amacıyla 2 gün süresince pasif sakınma testi uygulandı. Daha sonra sıçanlar kardiyak perfüzyon işlemine tabi tutularak beyin dokuları histolojik işlemler için çıkarıldı. CA (cornu ammonis)'da bulunan piramidal ve granüler hücre sayısı optik parçalama tekniği kullanılarak hesaplandı. Ayrıca deneklerden alınan kan örneklerinde elektromanyetik alanın neden olabileceği lipid peroksidayonu ve ortaya çıkan antioksidan etkiyi göstermek için total glutatyon ve katalaz aktivitesi tayinleri yapıldı. Bulgular: Elde edilen sonuçlar EMA grubunun CA'sındaki piramidal hücre ve granüler hücre sayısının kontrol, EMA+MELve EMA+w3 gruplarına göre önemli bir şekilde düşüş gösterdiğini ortaya koymuştur. Ayrıca dentat girus ve hipokampusun CA3 bölgesinde stereolojik analizler sonucunda w3'ün antioksidan etkinliğinin melatonin'e göre daha fazla olduğu göze çarpmaktadır.Bununla birlikte CA3 bölgesinde EMA,Kont ve EMA+MEL grupları arasında herhangi bir istatistiksel farklılık görülmemektedir. Sonuç: Elde edilen bulgular 900 MHz EMA maruziyetinin sıçanların piramidal hücre sayılarında düşüşe neden olduğunu göstermiştir. Ayrıca stereolojik sayım sonuçalrına bakarak; melatonin ve omega-3'ün EMA maruziyetinin olumsuz etkilerini önemli ölçüde minimalize ettiği ileri sürülebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Life-long exposure from mobile phones, starting at a young age, is becoming increasingly common among the new generations of mobile phone users. Especially, evaluation of the possible adverse effects of electromagnetic field (EMF) exposure on the human brain due to the close proximity of the mobile phone is a great importance. Material and Method: In the presented study we have four groups of pregnant rats each group consists of six rats. Each rat group (EMF, EMF+Mel, EMF+w3) was exposed to 900 MHz. The Each group was exposed for 60 min/day from the first to the last day of the gestation period in a special assembly for 15 days. But also, control group were not placed into the exposur e area. After the exposure time for 15 days and passive avoidance test for 2 days, the each group underwent cardiac perfusion at the end of the 17 days. Pyramidal cell number ve granular cell number in rat cornu ammonis was estimated using the optical fractionator technique. Also, total Glutathione and Catalase activity measured in serum samples to show antioxidant status and lipid peroxidation. Results: Results showed that the total number of pyramidal cells in the cornu ammonis of the EMF were significantly lower than those of the cont, sham, EMF+MEL, MEL and EMF+w3. But also antioxidant efficiency of w3 was more compare to antioxidant efficiency of melatonin in dentate gyrus and CA3 region of hippocampus. Conclusion: Our experiment showed that prenatal exposure to 900 MHz, EMF results in neuronal damage in the CA of the hippocampus of the rat. It was observed that melatonin and omega-3 reduced the effect of the EMF exposure.