Başa çıkma tutumları açısından bipolar tip 1 bozukluk ile erişkin dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu hastalarının sağlıklı kontrollerle karşılaştırılması
Comparison of bipolar TYPE 1 and adult attention deficit hyperactivitiy disorder patients to healthy controls in terms of coping styles
  1. Tez No: 427163
  2. Yazar: SEVDENUR CANSIZ
  3. Danışmanlar: DR. NİHAT ALPAY, DR. HÜSEYİN YUMRUKÇAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Bipolar Bozukluk, Erişkin Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite, Adult Attention Deficit and Hyperactivity Disorder, Bipolar Disorder
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Has. Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Amaç: Klinik örneklemlerde stresle başa çıkma tutumlarının bilinmesi bireye özgü tedavi yaklaşımı geliştirmek açısından önemlidir. Bu çalışmada, Bipolar tip 1 bozukluk hastaları ile erişkin Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) olan hastaların başa çıkma tutumlarının araştırılması ve ilişkili klinik özelliklerin belirlenmesi amaçlandı. Yöntem: Çalışmaya Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve Sayımsal Tanı Ölçütleri (DSM)-IV'e göre tanı almış 49 bipolar tip 1 bozukluk ve 46 erişkin DEHB hastası ile 40 sağlıklı birey dâhil edilmiştir. Çalışmaya tüm katılanlardan aydınlatılmış onam alındıktan sonra klinisyen tarafından hazırlanan yarı yapılandırılmış sosyodemografik ve klinik form ile başa çıkma tutumlarını değerlendirme ölçeği uygulandı. Ek olarak erişkin DEHB hastalarına Wender Utah Derecelendirme Ölçeği ve Erişkin Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Ölçeği (TURGAY) uygulandı. DEHB grubu da bir yıllık aralıksız stimulan tedavi alan ve almayan hastalar olarak iki gruba ayrıldı. Bu iki grup da başa çıkma tutumları açısından karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmamız sonucunda, bipolar bozukluk hastalarının işlevsel başa çıkma tutumlarından olan aktif başa çıkma tutumlarını erişkin DEHB hastalarından daha sık kullandığı ortaya çıkmıştır. Bipolar bozukluk hastalarında erişkin DEHB hastalarına göre pozitif yeniden yorumlama, dini başa çıkma ve kabullenme tutumları daha sık izlenmektedir. Maladaptif başa çıkma tutumları açısından hem bipolar hem de erişkin DEHB hastaları kontrol grubuna göre daha yüksek puan almışlardır. Stimulan tedavi alan erişkin DEHB hastalarının tedavi alamayan hastalara göre aktif başa çıkma tutumunu daha sık kullandığını çalışmamızın bir diğer sonucudur. Sonuçlar: Bu çalışma ile bipolar bozukluk ve erişkin DEHB hastalarının başa çıkma tutumları açısından farklılık ve benzerlikleri ortaya konulmuştur. Hastaların daha iyi anlaşılmasına katkı sağlayacağını düşündüğümüz bulgular, ileri araştırmalar ile klinik değerlendirme ve tedavi süreçlerine katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: Knowledge of coping behaviors with stress in clinical samples are important to develop individualized treatment approaches. In this study, we aimed to investigate coping attitudes and associated clinical features of patients with bipolar disorder type 1 and adult attention deficit hyperactivity disorder. Method: 49 patients with type 1 bipolar disorder and 46 patients with adult attention deficit hyperactivity disorder, all diagnosed according to DSM-IV-TR diagnostic criteria and 40 healthy controls were included in our study. Informed consent was obtained from all participants. All subjects were assessed using a a semi-structured sociodemographic form for the study. COPE, Wender Utah Rating Scale and Hyperactivity Scale (TURGAY) was used for evaluation. ADHD group is divided two groups as patients receiving and non-receiving a one-year continuous stimulant treatment. These two groups were compared in terms of the attitude of coping. Findings: Patients with bipolar disorder more frequently use active coping attitudes than attention deficit hyperactivity disorder patients. Patients with bipolar disorder also employ positive reinterpretation, religious coping and acceptance more frequently. In terms of maladapptive attitudes, both bipolar and ADHD patients had higher scores than the control group. ADHD stimulant treatment in adult ADHD is associated with active coping attitudes. Conclusion: With this study, bipolar disorder and adult ADHD patients has been demonstrated the differences and similarities in terms of coping attitudes. We believe that the findings will contribute to a better understanding of the patients and further research with findings may contribute to the clinical assessment and treatment process.