Sentetik kannabinoid kullanım bozukluğu olanlarda bilişsel fonksiyonların değerlendirilmesi ve esrar kullanım bozukluğu olanlarla karşılaştırılması
Evaluation of cognitive functions in individuals with synthetic cannabinoid use disorder and comparison to individuals with cannabis use disorder
- Tez No: 427165
- Danışmanlar: UZMAN MÜGE ÜLKÜ BOZKURT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Sentetik kannabinoid, Esrar, Bilişsel Fonksiyonlar, Bonzai, Synthetic cannabinoid, Cannabis, Cognitive Functions, Spice. Contact address: [email protected]
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Has. Eğt. ve Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
GİRİŞ VE AMAÇLAR: Sentetik kannabinoid kullanımı tüm dünyada giderek artmaktadır. Bu çalışmanın amacı, sentetik kannabinoid kullanım bozukluğu olanlarda dikkat, bellek, vizyospasyal fonksiyonlar ve yürütücü işlevlerdeki olası fonksiyon kayıplarını incelemek ve elde edilen sonuçları esrar kullanım bozukluğu olanlar ve madde kullanımı olmayan sağlıklı gönüllülerden elde edilen bulgularla karşılaştırmaktır. YÖNTEM: Çalışmaya Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi AMATEM kliniğinde tedavi gören ve sentetik kannabinoid kullanım bozukluğu olan 52 hasta, aynı hastanenin Denetimli Serbestlik Birimi'ne başvuran ve esrar kullanım bozukluğu olan 45 hasta ile 48 sağlıklı erkek dahil edilmiştir. Nöropsikolojik test bataryası, dikkat, bellek, yürütücü işlevler ve vizyospasyal fonksiyonlar gibi bir dizi bilişsel fonksiyonu değerlendirmek üzere on testten oluşacak şekilde tasarlanmıştır. BULGULAR: Sentetik kannabinoid ve esrar kullanım bozukluğu olan hastalar ile kontrol grubu arasında yaş ve eğitim süresi açısından fark saptanmamıştır. Dikkat fonksiyonu açısından, esrar kullananlarda dikkati sürdürme yeteneğinde dışında diğer dikkat fonksiyonlarının korunmuş olduğu sentetik kannabinoid kullananlarda ise dikkatle ilgili baktığımız tüm fonksiyonların bozulduğu sonucuna varılmıştır. Bellek fonksiyonu açısından, esrar kullananlarda öğrenme işlevlerinin geri çağırma etkisinden bağımsız şekilde bozuk olduğu, sentetik kannabinoid kullananlarda ise öğrenme, öğrenilmiş bilgiyi geri çağırma ve tanıma gibi bellek fonksiyonlarının büyük kısmında bozulmalar olduğu sonucuna varılmıştır. Yürütücü işlevler açısından esrar kullananlarda soyutlama ve planlamada kısmen bozulma dışında yürütücü işlevlerin korunduğu, sentetik kannabinoid kullananlarda ise yürütücü işlev fonksiyonlarının tümünde bozulmalar olduğu sonucuna varılmıştır. Vizospasyal fonksiyonlar açısından, esrar ve sentetik kannabinoid kullananların ikisinde de uzaysal algılama, konum belirleme, konstrüksiyon gibi fonksiyonlarda bozulmalar olduğu sonucuna varılmıştır. SONUÇ: Sentetik kannabinoid kullanım bozukluğu olanlarda dikkat, bellek, yürütücü işlevler ve vizyospasyal fonksiyonlar gibi bilişsel fonksiyonların tümünde bozulmalar saptanmış, bu bozulmaların esrar kullanım bozukluğu olan ve sağlıklı kontrol grubundan anlamlı olarak fazla olduğu saptanmıştır. Bilişsel fonksiyon kayıpları sosyal, akademik, mesleki ve iletişimsel sorunlarla ve tedavi başarısıyla ilişkili olabileceğinden bu çalışmanın verileri hastaların farklı psikoterapi yöntemleri için yönlendirilmesi ve tedavinin hastalar için bireyselleştirilmesinde ayrıca bu kişilere uygun akademik veya mesleki programların belirlenmesinde faydalı olabilir.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION AND OBJECTIVES: The use of synthetic cannabinoid has been increasing throughout the world. The present study aims to investigate possible losses in attention, memory, visuospatial and executive functions in individuals with synthetic cannabinoid use disorder and compare the results with findings obtained from individuals with cannabis use disorder and healthy volunteers with no substance use. METHOD: 52 patients with synthetic cannabinoid use disorder treated in the AMATEM clinic of Bakırköy Mental and Nervous Diseases Education and Research Hospital, 45 patients with cannabis use disorder applied to Supervised Release Unit of the same hospital and 48 healthy control group males were included in the study. The neuropsychological test battery was designed to involve ten studies evaluating a large series of cognitive functions such as attention, memory, visuospatial and executive functions. FINDINGS: No difference was found between the patients and the control group in terms of age and educational level. With regard to attention function, it was found that all attention functions other than the ability to sustain attention were preserved in cannabis users, whereas all attention functions examined in the study were impaired in synthetic cannabinoid users. With regard to memory function, it was found that learning functions were impaired independent from delayed free recall in cannabis users, whereas a large part of memory functions such as learning, recall of learned information and recognition were impaired in synthetic cannabinoid users. With regard to executive functions, it was found that all executive functions were maintained in cannabis users except for partial disruption in abstraction and planning, whereas all the executive functions that we tasted were impaired in synthetic cannabinoid users. With regard to visuospatial functions, it was found that functions such as spatial perception, location determination and construction were impaired in both cannabis synthetic cannabinoid users. CONCLUSION: Impairments in cognitive functions such as attention, memory, executive and visuospatial functions were identified in individuals with synthetic cannabinoid use disorder and these Impairments were found to be significantly more than individuals with cannabis use disorder and healthy control group. The data obtained in this study might be beneficial for providing guidance for patients regarding different psychotherapy methods and personalization of treatment for patients and also determination of appropriate academic and vocational programs for these individuals, since cognitive function losses may be associated with social, academic, professional and communicational problems and treatment success.