Kan transfüzyonunda kanın etkin kullanımına engel olabilecek durumların saptanması ve hemşirelerin bu konudaki görüşleri
Detection of situations that may prevent the effective use of blood in blood transfusions and nurses ' opinions on this issue
- Tez No: 427169
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. ÇİĞDEM KÖÇKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Hematoloji, Hemşirelik, Hospitals, Hematology, Nursing
- Anahtar Kelimeler: hemşirelik, kan transfüzyonu, kanın etkin kullanımı, nursing, blood transfusion, the active usage of blood
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Ülkemizde sağlık konusunda temel problemlerden biri ihtiyaç halinde kan ve kan ürünlerinin bulunmayışı ve gönüllü kan bağışındaki yetersizliktir. Bu nedenle kanın temini kadar etkin kullanımı da önemlidir. Bu çalışma Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi'nde kan transfüzyonunda kanın etkin kullanımına engel olabilecek durumların saptanması ve hemşirelerin bu konudaki görüşlerini almak amacı ile yapılmıştır. Veriler kan israfı nedenleri formu ve hemşirelerin sosyo-demografik özellik ve öneri formu ile toplanmıştır. Araştırmanın evrenini Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji, Nöroşirurji, Çocuk Hematoloji ve Pediatrik Yoğun Bakım Klinikleri'nde nakli yapılan kan, atılan kan ve aynı kliniklerde çalışan hemşireler oluşturmuş araştırma kesitsel yöntemle yapıldığı içinde herhangi bir örnekleme yöntemi kullanılmamıştır. Kullanımı en fazla olan kan ürünü %62,8 eritrosit, en fazla kullanılan kan grubunun %54 ile ARh(+) dir. Kan israfı ile ilgili görüşü alınan hemşirelerin %45'i istemin gerektiği zaman yapılmasını, %55'i ise pediatrik torba kullanımını önermiştir. Çalışmaya katılan tüm hemşireler kan israfı yapıldığını söylemiştir. Kan israfı yapılma nedeni olarak; aralarında çok yüksek bir fark olmamakla birlikte birinci sırayı gereksiz istem yapılması, ikinci sırayı ise pediatrik torbanın kullanılmamasının aldığı sonuçlarına ulaşıldı.
Özet (Çeviri)
One of the main problems of health in our country is the lack of blood and blood products when there is a need the inadequary in the voluntary blood donation. Therefore, using of blood is as important as getting it this study is made for the purpose of determining the situations which can be obstacle to use the blood active in blood transfusion and taking the nurses opinions in this respect in Atatürk University Research Hospital the data are collected with the couses of wasting blood form and the socio-demoqraphic feature of nurses and suggestion form. The blood which is transfused and the thrown blood in Atatürk University Research Hospital Orthopedics and Travmatology, Neurosurgery, Pediatric Hemotology and Pediatric Intensive Care Units and the nurses work in the same units constitute the universe of the research , becouse of the research was made with the cross sectional method. İt's not used any examplification . The most used blood production is erythrocyte with %62,8, the most used blood grup is ARh(+) with %54. %45 of the nurses. Whose opinions were received about wasting of water have suggested that the volition should be made when there is a need, %55 of them have suggested the usage of pediatric bag. All the nurses joined the study has said that there is a waste of blood . As the causes of wasting blood; it's concluded that the first order is unnecessory volition though there is not a high difference between them, the second order is not using pediatric bag.