Total kalça protezi uygulanan hastaların ameliyat sonrası yaşam kalitesi ve evde yaşam koşullarının belirlenmesi
Quality of life in postoperative patients applied to total hip replacement and home care requirements determination
  1. Tez No: 427168
  2. Yazar: NURHAYAT İŞBİLİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYLA YAVA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Total Kalça Protezi, Yaşam kalitesi, Evde bakım, Total Hip Replacement, Quality of life, Home care
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışma total kalça protezi uygulanan hastaların ameliyat sonrası yaşam kalitesi ve evde yaşam koşullarının belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırma 1 Şubat 2015-30 Nisan 2015 tarihleri arasında Elazığ Eğitim ve Araştırma Hastanesinde ve Malatya Özel Hayat Hastanesinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini 1 Şubat-30 Nisan 2015 tarihleri arasında Elazığ Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Malatya Özel Hayat Hastanesinde total kalça protezi uygulanan tüm hastalar oluşturmuştur. Araştırmanın örneklemini ise, araştırmaya dahil edilme ölçütlerini sağlayan ve araştırmaya katılmaya gönüllü hastalar oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak“Hasta Tanıtım Formu”,“Evde Yaşam Koşulları Formu”ve“SF-36 Yaşam Kalitesi Ölçeği”kullanılmıştır. Veriler olasılıksız raslantısal örnekleme yöntemi ile yüz yüze görüşme tekniği kullanılarak 50 hastada toplanmıştır. Total kalça protezi uygulanan hastaların yasam kalitesi ölçeği alt grup puan ortalamalarının; Fiziksel İşlev için; 74.40±14.12, Fiziksel Rol için; 56.10±12.91, Ağrı için; 52.14±23.81, Genel Sağlık Algısı için; 76.00±10.92, Yaşamsallık için; 61.80±16.40, Sosyal İşlev için; 69.08±13.15, Mental Rol için; 73.60±23.08, Mental İşlev için; 80.60±16.30 olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak, büyük bir cerrahi girişim olan total kalça protezi uygulamasının, birçok cerrahi girişimde olduğu gibi bireyi sosyal, psikolojik ve fizyolojik anlamda etkilediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study of patients with total hip replacement (TKP) implemented the quality of life of postoperative patients and home care has been planned in order to determine their requirements. Research on 1 February 2015- 30 April 2015, education and research hospital in Elazig and Malatya between private life, Hospital. The research universe 1 February-30 April 2015 between Elazig and Malatya Entered private life, education and research hospital that refers to total hip replacement applied to all patients. The sample of the survey, the study included patients who volunteer to participate in the survey and provides the criteria for. Data collection tool as“patient Presentation Form”,“Living Conditions In The House Form”, and“SF-36 quality of life Scale”It has been used. Face-to-face interviews with a random sampling method data is improbable using the technique of 50 patients. The quality of life of patients with total hip replacement is applied and the lower average score of the Group; Physical Function; 74.40±14.12, Physical Role for; 56.10±12.91, For pain; 52.14±23.81, For general health Perception; 76.00±10.92, Vital for; 61.80±16.40, Social Function; 69.08±13.15, Mental Role; 73.60±23.08, Mental Function; 80.60±16.30 have been found to be. After all, a large surgical intervention is total hip replacement application, as with many surgical breyi social, is influenced by psychological and physiological sense.