Pediatrik posterior fossa tümörlerinde difüzyon ağırlıklı MR görüntüleme
Evaluati̇on of pedi̇atri̇c common cerebellar tumors by di̇ffusi̇on MR
  1. Tez No: 427215
  2. Yazar: SOUBHİ ZİTOUNİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELİM DOĞANAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: pediatrik, posterior fossa, difüzyon MRG, ADC, paediatric, posterior fossa, diffusion MRI, ADC
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Amaç: Pediatrik posterior fossa tümörlerinden tanısı histopatolojik olarak konulmuş olguların preoperatif difüzyon ağırlıklı MR görüntülerinin retrospektif olarak değerlendilerek doğru tanı konyulabilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Ocak 2007 ile Mayıs 2015 tarihleri arasında Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Gevher Nesibe Hastanesi Radyoloji Anabilim Dalında; 18 yaşın altındaki, infratentoriyal intraaksiyal tümör tanısı histopatolojik olarak konulan ve difüzyon MRG tetkiki yapılan 43 olgu retrospektif olarak değerlendirildi. Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Gevher Nesibe Hastanesi Patoloji Anabilim Dalından olguların patoloji raporlarına ulaşıldı. Astrositom, ependimom, medulloblastom, teratoid rabdoid tümör olarak olgular 4 tipte gruplandırıldı. Buna göre ayrı ayrı preoperatif Difüzyon Ağırlıklı sekansları içeren MR görüntüleri değerlendirildi. ADC (Apparent Diffusion Coefficient) görüntülerde tümöral lezyonun solid komponentinden ardışık 3 görüntüde ROI (region of interest) ölçümü yapılıp ortalaması alındı. Bulunan ortalama normal serebellum parenkiminden alınan ROI ölçüm sonuçları ile oranlandı ve gruplar arasında kıyaslama yapıldı. Bulgular: 43 olgunun 14'ü (%32,6) astrositom, 10'u (%23,3) ependimom, 18'i (%41,9) medulloblastom, 1'i (%2,3) rabdoid tanısı bulunmaktaydı. Astrositom ortalama ADC değerleri 1427,5±274,62 , ependimom ortalama ADC değerleri 1035± 217,07, medulloblastom ortalama ADC değerleri 707,16± 213,47, rabdoid ADC değeri 670 olarak hesaplandı. Ortalama ADC değerleri ile tümör tipleri arasında yapılan istatistiki analizine göre anlamlı ilişki saptanmıştır (p< 0.05) . Astrositom ortalama ADC oranı 1,95±0,30, ependimom ortalama ADC oranı 1,50± 0,20, medulloblastom ortalama ADC oranı 1,02± 0,30, rabdoid ortalama ADC oranı 0.97 olarak bulunmuştur. Ortalama ADC oranı ile tümör tipleri arasında yapılan istatistiki analizine göre anlamlı ilişki saptanmıştır (p< 0.05). Ortalama ADC oranı ≥ 1.8 katof değerinde iken %85.7 sensitivite ve % 92.9 spesifite ile astrositom ependimomdan ayırt edilmektedir. Ortalama ADC oranı ≤ 1.2 katof değerinde iken %88.9 sensitivite ve %100 spesifite ile medulloblastom ependimomdan ayırt edilmektedir. Ependimom ortalama ADC oranı 1.2- 1.8 arasındadır ve %90 sensitivite ve %90,6 spesifite ile astrositomden ve medulloblastomdan ayırt edilmektedir. Medulloblastom %88.9, astrositom % 85.7, ependimom %90 doğruluk oranı ıle teşhis edilebilmektedir. Sonuç: Çocukluk çağı posterior fossa tümörlerinin ana histolojik alt tipleri preoperatif difüzyon ağırlıklı MR görünteleme ile birbirinden ayırt edilebilmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: To evaluate patients who are diagnosed with paediatric posterior fossa tumors histopathologically with preoperative diffusion weighted MR images and diagnose accurately. Material and Methods: Between January 2007 and May 2015, in Erciyes University Faculty of Medicine, Gevher Nesibe Hospital, Department of Radiology fourty three patients under the age of eighteen who are diagnosed with infratentorial intraaxial tumor histopathologically and examined with diffusion MRI evaluated retrospectivately. Pathologic reports were obtained from Erciyes University Faculty of Medicine, Gevher Nesibe Hospital data system. Patients grouped in four types as astrocytoma, ependymoma, medulloblastoma and teratoid rhabdoid tumor. Thus, diffusion weighted and other MR images examined respectively. ROI (region of interest) was calculated and averaged from solid component of tumoral lesion on consecutive three images of ADC (Apparent Diffusion Coefficient). Obtained values were compared with average ROI values of normal cerebellary parenchyma and were compared between the groups. Results: 14 (32,6%) astrocytoma, 10 (23,3%) ependymoma, 18 (41,9%) medulloblastoma, 1 (2,3%) rhabdoid tumor of 43 cases were diagnosed. Mean values of ADC were found for astroscytoma 1427,5±274,62, ependymoma 1035±217,07, medulloblastoma 707,16±213,47, rhabdoid 670. There is statistically significant relationship between mean ADC values and each tumor types (p< 0.05). Mean values of ADC ratio were found for astrocytoma 1,95±0,30, ependymoma 1,50±0,20, medulloblastoma 1,02±0,30, rhabdoid 0.97. There is statistically significant relationship between mean ADC ratio values and each tumor types (p< 0.05). Mean ADC ratio of ≥1.8 correctly discriminated astrocytomas from ependymomas with a sensitivity of 85.7 and a specificity of 92.9. Mean ADC ratio of ≤ 1.2 correctly discriminated medulloblastomas from ependymomas with a sensitivity 88.9 and a specificity of 100. Mean ADC ratio of ependymomas were 1.2-1.8 and correctly discriminated astrocytomas from medulloblastomas with a sensitivity 90 and a specificity of 90,6. Tumors can be diagnosed with medulloblastomas 88.9%, astrositom 85.7%, ependimom 90% accuracy. Conclusion: Common histologically subtypes of paediatric posterior fossa tumors can be distinguished correctly with preoperative diffusion weighted MRI.