Beyin tümörü tanılı hastalarda mental durumun değerlendirilmesi
Evaluation of mental status in patients diagnosed with brain tumor
  1. Tez No: 712243
  2. Yazar: EMRE ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKÇE PINAR REİS
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: WİSC-R zeka testi, beyin tümörü, WISC-R intelligence test, brain tumor
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Amaç: Beyin tümörleri çocukluk çağında en sık görülen solid tümörlerdir. Tedavi yöntemlerinde yaşanan gelişmeler hastaların nörobilişsel geleceğini ve yaşam kalitelerini sorgulamaya yönlendirmiştir. Çalışmamızda hastalara WISC-R zeka testi uygulayarak hastalık ve tedavinin etkilerini belirlemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmayı beyin tümörü tanısı alan 6-16 yaş grubundaki 20 hasta ile yaş ve cinsiyeti uyumlu 20 sağlıklı çocuk oluşturdu. Bu iki gruba WİSC-R zeka testi uygulandı. Hasta ve kontrol grubunun zeka testi puanları ile hasta grubu içerisinde tanı ve tedavi açısından gruplandırma yapılan hastaların puanları karşılaştırıldı. Bulgular: Her iki grupta kadın ve erkek sayıları ile yaş aralıkları eşitti. Hastaların en sık başvuru semptomu baş ağrısıydı. Hastaların %10'nunda aile öyküsü vardı. En sık tanı diffüz astrositik ve oligodendroglial tümörler iken, en sık yerleşim yeri posterior fossa idi. Çalışmaya katılan hastalara ve kontrol grubuna uygulanan WİSC-R zeka testinin sözel, performans ve tüm puan sonuçları arasında anlamlı fark saptandı (sırasıyla p=0,025, p=0,001, p=0,002). Erkek hasta ve kontrol grubu arasında yapılan karşılaştırmada da anlamlı fark saptandı (sırasıyla p=0,026, p=0,002, p=0,006). Tanıdan bu yana geçen süreler de karşılaştırıldı ve süre arttıkça zeka puanlarında düşüklük belirlendi (sırasıyla p=0,046, p=0,040, p=0,039). Sonuçlar: Çalışmamız beyin tümörü tanısı alan hastaların mental durumunu değerlendiren literatürdeki az sayıda çalışmalardan biridir. Hastaların zeka puanlarının aynı yaş grubundaki kontrollere göre anlamlı derecede düştüğü ve süre arttıkça daha da belirgin hale gelmesi pediatrik beyin tümörlerinden iyileşenlerde nörobilişsel geç etkilerin izlenmesinin önemini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: Brain tumors are the most common solid tumors in childhood. Advances in treatment methods have led patients to question their neurocognitive future and quality of life. In our study, we aimed to determine the effects of the disease and treatment by applying the WISC-R intelligence test to the patients.. Materials and Methods: This study consisted of 20 patients aged 6-16 years who were diagnosed with brain tumors and 20 age- and gender-matched healthy children. WISC-R intelligence test was applied to these two groups. The intelligence test scores of the patient and control groups and the scores of the patients who were grouped in terms of diagnosis and treatment within the patient group were compared. Results: The number of men and women and age ranges were equal in both groups. The most common presenting symptom of the patients was headache. 10% of the patients had a family history. While the most common diagnosis was diffuse astrocytic and oligodendroglial tumors, the most common location was posterior fossa. A significant difference was found between the verbal, performance and overall score results of the WISC-R intelligence test administered to the patients and the control group (p=0.025, p=0.001, p=0.002, respectively). A significant difference was also found in the comparison between the male patient and control group (p=0.026, p=0.002, p=0.006, respectively). The time elapsed since diagnosis was also compared, and as the time increased, lower intelligence scores were determined (p=0.046, p=0.040, p=0.039, respectively). Conclusions: Our study is one of the few studies in the literature evaluating the mental status of patients diagnosed with brain tumors. The fact that the intelligence scores of the patients decreased significantly compared to the controls in the same age group and became more pronounced as the duration increased, revealed the importance of monitoring neurocognitive late effects in those recovering from pediatric brain tumors.