Diyarbakır yöresinde çeşitli su kaynaklarında cryptosporidium ve giardia türlerinin araştırılması
Region of various water sources of types of examples are giardia and cryptosporidium most types of Diyarbakir
- Tez No: 427231
- Danışmanlar: PROF. DR. BARIŞ SARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Parazitoloji, Parasitology
- Anahtar Kelimeler: Cryptosporidium ve Giardia türleri, su kaynakları, membran filtrasyon sistemi, IFAT, Diyarbakır, Cryptosporidium and Giardia species, water resources, membrane filtration system, IFAT, Diyarbakır
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Parazitoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Parazitoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Çalışmada Diyarbakır il sınırlarında (merkez, ilçe ve köyler) özellikle hayvancılığın yapıladığı bölgelerdeki su kaynaklarından su örnekleri toplanarak, örneklerde Cryptosporidium ve Giardia türleri araştırılmıştır. Su örneklerinin toplanması standart rutin çalışmalara uygun olarak yapılmıştır. Bu çalışma Şubat 2014-Haziran 2015 tarihleri arasında yapılmış Diyarbakır merkez olmak üzere çeşitli ilçe ve köylerden toplam 34 adet su örneği toplanmıştır. Toplanan 34 su örneğinin 22 (% 64,71) adedi kuyu suyu, 3 (%8,82) adedi çeşme suyu, 1 (% 2,94) nehir suyu, 3 (% 8,82) adedi dere suyu, 5 (% 14,71) çay suyu olup yörenin daha çok kuyu suyu kullandığı gözlenmiştir. Toplanan örnekler membran filitrasyon sistemi kullanılarak filitre edilmiştir. Filtre edilen örnekler santrifüj işleminden sonra, Trikrom boyama ile Giardia türleri, Modifiye Asit-Fast (mAF) boyama yöntemi ile Cryptosporidium türleri araştırılmıştır. Parazitlerin varlığının kesin tanısı için IFAT (Indirek Fluoresan Antikor Testi ) uygulanmıştır. Toplanan 34 su örneğinden Crpytosporidium ve Giardia türlerinin yaygınlığı, sadece 2 (%5,9) dere suyunda Modifiye asit-fast (mAF) boyama yöntemi ile Cryptosporidium türünün olabileceği düşünülmüş Giardia türüne hiç rastlanmamıştır. IFAT testinin uygulanması sonucu 2 (% 5,9) dere suyu örneğinde Cryptosporidium türüne rastlanmıştır. Sonuç olarak incelenen su örneklerinde ciddi bir bulguya rastlanmamıştır. Uygun arıtım işlemlerinin uygulandığı su örneklerinde halk sağlığını tehdit edecek bir durum olmadığı saptanmıştır. Fakat çevresinde hayvancılık yapılan dere ve çay sularının risk oluşturabileceği bu nedenle uygun hijyenik ve teknik koşulların sağlanması ve halk sağlığı eğitimleri verilmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
In the study in the province of Diyarbakır (central, district and village), collected water samples from the water sources especially in the area of animal husbandry, the types of Cryptosporidium and Giardia in the samples were investigated. In accordance with standard practice for collection of routine water samples are reviewed. This study from February to September, including dates 2014-2015 made between the regional distribution of various towns and villages in diyarbakır done by center, 34 a water sample was collected. 34 collected, for example, 22 (% 64,71) the number of well water, 3 (%8,82) the number of tap water, 1 (% 2,94) Dam water 3 (% 8,82) MOQ stream water, 5% 14,71) tea and use well water, it was observed that more of the region. Samples collected is filtered using a membrane filtration system. The filtered samples after centrifugation, Giardia species trikro with my coloring, Modified acid-fast (mAF) with Cryptosporidium species have been investigated in the staining method. Iftar for the definitive diagnosis of the presence of parasites (Download fluorescent antibody Test ) was applied. The prevalence of Cryptosporidium species and giardia in water samples collected from 34, just tea in water of 2% (%5,88) Modified acid-fast (mAF) Cryptosporidium Giardia was thought to be the species with the staining method of the type have been encountered. As a result of the application of the test 2 (% 5,88) tea in the type of Cryptosporidium were found in a water sample. As a result the water samples examined no significant findings were not found. Applied appropriate treatment of the process water samples, it is proved that is not a threat to public health. But the rivers and streams that can create the risk of livestock around water made appropriate hygienic and technical requirements are met and therefore it is suggested that training be given to public health.