Kalite fonksiyonu göçeriminin aksiyomatik tasarım ile etkinleştirilmesi ve bir kalıp imalatı uygulaması
Quality function deployment effectuality by using axiomatic design and a case study for tool making
- Tez No: 427321
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜL GÖKAY EMEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kalite Fonksiyonu Göçerimi, Aksiyomatik Tasarım, Bulanık Mantık, Bulanık Analitik Hiyerarşi Prosesi, Quality Function Deployment, Axiomatic Design, Fuzzy Logic, Fuzzy Analytic Hierarchy Process
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Kalite Fonksiyonu Yayılımı (KFY), müşteri gereksinimlerine odaklanmayı sağlayacak biçimde yeni ve gelişmiş ürünler tasarlamayı amaçlayan, disiplinler arası takım çalışması gerektiren bir kalite tekniğidir. Aksiyomatik Tasarım (AT) ise; ürünler, sistemler ve süreçler için tasarım alanını bilimsel hale dönüştürmek için geliştirilmiş bir tasarım yöntemidir. Bu çalışmanın amacı AT prensiplerini KFY ye adapte ederek verimliliği arttırmaktır. AT prensipleri sayesinde KFY çalışmasındaki korelasyonlar azaltılacak ve geriye kalan korelasyonların etkisi sonuç üzerinde görülebilecektir. Ayrıca bu çalışmada kalitatif bilgiyi kantitatif parametrelere dönüştürmek için bulanık mantık (BM) ve müşteri isteklerinin önceliklendirilmesi aşamasında Bulanık Analitik Hiyerarşi Prosesi (BAHP) algoritması kullanılmıştır. Bu hibrit KFY metodolojisinin uygulaması kalıp imalatı yapan bir firmanın müşteri isteklerinin önceliklerinin belirlenmesinde kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Quality Function Deployment (QFD) is a quality technique that requires interdisciplinary team work that aims to design new and developed products so that it provides focusing on the customer needs. Axiomatic Design (AD) is a structured and rational design method created to improve design activities. This study intends to improve the efficiency of QFD by adopting AD principles which will used to decrease the correlation effects and see the existing ones on results. Additionaly we use fuzzy logic to convert qualitative information into quantitative parameters and Fuzzy Analytic Hierarchy Process (FAHP) methodology to define the relative weight of Customer Requirements. This hybrid approach is applied on tool maker company to define the priority of customer needs refined from the correlation effects.