Sivil toplum kuruluşlarında çalışan gönüllüler üzerine sosyolojik bir araştırma: İHH örneği
A soci̇ologi̇cal analysis on the volunteers worki̇ng for non-governmental organi̇zati̇ons: The case of IHH
  1. Tez No: 427375
  2. Yazar: MUHAMMET TALHA SAĞLAM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KEMAL ATAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Sivil toplum, Sivil toplum kuruluşları, Dernek, Vakıf, Yardım dernekleri, İHH, Civil Society, Non-Governmental Organizations, Association, Foundation, Benevolent Associations, IHH
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Dünyada sivil toplum kuruluşlarının önemi ve fonksiyonu her geçen gün artmaktadır. Sivil toplum kuruluşları hem içinde bulundukları toplumları hem de uluslararası kamuoyunu etkileyen bir güce ulaşmıştır. Bu artışa bağlı olarak da bu kuruluşlarda görev alan kişilerin sayısı her geçen gün artmaktadır. Bu kuruluşların etkili bir şekilde faaliyet gösterdiği sahalardan bir tanesi insani yardım faaliyetleridir. Bu çalışmada insani yardım faaliyetleri ile adını duyuran, Türkiye'nin önemli sivil toplum kuruluşlarından biri olan İHH'nın yapısı ve onun gönüllülerinin bu kuruluşa üye olma sebepleri yaş, cinsiyet, eğitim durumu, dini aidiyet gibi farklı değişkenler dikkate alınarak incelenmiştir. Bu kapsamda İHH'nın , misyonu, vizyonu, teşkilat yapısı ve kampanyaları çalışmada ele alınan öteki konular arasındadır.
Özet (Çeviri)
The importance of the civil society is increasing more and more in the world. Civil society deeply influences the governments/ states such as international institutions. In Turkey, the civil society has rapidly made progress. The number of non-governmental organizations and the person who takes in charge in ngos has been increasing day by day. One of the fields of activity of these organizations is humanitarian aid. In this study, the IHH which is one of the most important ngos and its volunteers are examined. In this respect, IHH's mission, vision, organizational structure and campaigns are analysed. Furthermore, the sociological analyses related to volunteers of IHH which is the main point of the study is also investigated.