Hüsâmeddîn es-Siğnâkî ve et-Tesdîd fî şerhi't-Temhîd adlı eseri (Tahkik-inceleme)
Husām al-dīn al-Sighnāqī and his manuscript al-Tasdīd fī sharh al-Tamhīd (Edition)
  1. Tez No: 427377
  2. Yazar: RASSIM CHELIDZE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ULVİ MURAT KILAVUZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Siğnâkî, Nesefî, Mâtürîdîlik, Hanefîlik, Kelâm, et-Tesdîd, et-Temhîd, al-Sighnāqī, al-Nasafī, Māturīdiyya, Hanafiyya, Kalām, al-Tasdīd, al-Tamhīd
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kelam Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 506
Özet
Hüsâmeddîn es-Siğnâkî XIII. asrın ikinci yarısı ile XIV. asrın birinci yarısında yaşamış Hanefî-Mâtürîdî bir âlim olarak Orta Doğu, Mısır gibi bölgelerde ekolün yayılması yolunda hakkıyla hizmet etmiştir. Siğnâkî, kelâm, fıkıh ve lüğat âlimleri arasında bir mevki ve şöhrete sahip olarak doyurucu eserler yazmasıyla birlikte çok sayıda eserleri şerh etmiştir. Şerh yazdığı eserler arasında Merğînânî'nin el-Hidâye'si, Pezdevî'nin Usûl'ü ve Zemahşerî'nin el-Mufassal'ı gibi eserler yer almaktadır. Siğnâkî'nin kelâm alanında yaptığı şerh ve çalışmamıza konu olan et-Tesdîd fî şerhi't-Temhîd Ebû'l-Mu'în en-Nesefî'nin et-Temhîd adlı eserinin şerhidir. Bu çalışmamızda Siğnâkî'nin ilmî şahsiyeti, zamanımıza kadar ulaşmış olan et-Tesdîd fî şerhi't-Temhîd'i ve bu eser bağlamında onun itikâdî görüşleri ele alınarak bilim dünyasına tanıtılmaya çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
Husām al-Dīn al-Sighnāqī was a great Hanafī-Māturīdī scholar, his born on territory of today's Kazakhstan in the site of ancient settlement of Sighanak. He lived on the second half of XIIIth and at the first half of XIVth century. His sect school was disseminated due to his endeavors in the Middle East likewise in the Egypt. al-Sighnāqī was among the famous kalām, fiqh and linguistic scholars together with his striveness he wrote many books besides that on the hand he did many interpretations. Аmong his commentaries there are al-Marghīnānī's al-Hidāya, al-Pazdawī's Usūl and al-Zamakhsharī's al-Mufassal, besides many interpretations he did on the kalam scince, there's al-Nasafī's al-Tamhīd which he became famous for his commentary on the manuscript of al-Tasdīd fī sharh al-Tamhīd, which was the topic of our thesis. In this work, we also want to introduce with his biography, scientific formation and theological views in the light of his comments to the academic world.